Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Prema Espreso indeksu, najveću kupovnu moć imaju stanovnici Kostolca, a najmanju građani opština Raška i Svrljig, rekao je u utorak direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jeftović.

On je na predstavljanju Espreso indeksa za prošlu godinu istakao da je najveća kupovna moć u opštinama Kostolac, Lazarevac, Obrenovac i Majdanpek gde se nalaze postrojenja i kopovi Elektroprivrede Srbije i rudnici i prerada bakra.

Jeftović je objasnio da se do ovih podataka došlo tako što su stavljeni u odnos cena kratkog espresa i prosečnih primanja za 2020. godinu u svakoj od 175 lokalnih samouprava u Srbiji pojedinačno.

“Zašto kratki espreso? Zato što je to dobro čije karakteristike ne variraju previše u različitim delovima Srbije, i to je metodologija po uzoru na Big Mek indeks koja postoji u svetu”, objasnio je Jeftović.

Foto: Urban City / B.P.

Precizirao je da je po toj metodologiji kupovna moć u Kostolcu 61 odsto iznad republičkog proseka, a najmanja je u Raškoj i Svrljigu gde je 55 procenata ispod proseka Srbije.

“Dva su moguća problema: ili u tim opštinama plate nisu dovoljno visoke za tamošnju cenu ekpsresa, ili su izuzetno visoke cene ovog dobra, a plata to ne prati”, zaključio je direktor Instituta za razvoj i inovacije.

On je naglasio kako su ovi pokazatelji samo aproksimativni, i dodao da su polazište za nova sitraživanja koja bi trebalo detaljnije da prouče to pitanje.

“Mi ćemo predstaviti rezultate Vladi Republike Srbije i institucijama koje vode ekonomsku politikui nadamo se da ćemo ubuduće razvijati ekonomsku politiku koja će ispraviti situaciju koja je uočena u ovom istraživanju”, rekao je Jeftović.

KOMENTARIŠI