EUROBASKET 1995: 23 godine od spontanog balkona, krova Evrope i “ukletih” postolja!

EUROBASKET 1995: 23 godine od spontanog balkona, krova Evrope i “ukletih” postolja!

Reprezentaciji SR Jugoslavije nastupi na velikim takmičenjima bili su zabranjeni od početka rata širom SFRJ, pa sve do 1995, sve do istorijskog EP u Atini

Taj, drugi jul 1995, bio je nekima radostan, nekima ne baš. Mi smo se, eto, radovali. Imali smo i zašto. Usred onih strašnih dana, naši košarkaši, koji su se vratili na međunarodnu scenu posle međunarodnih sankcija, osvojili su prvenstvo Evrope. Hrvati, koji su osvojili bronzu, priredili su skandal – sišli su sa pobedničkog postolja, ne želeći da slušaju našu tadašnju himnu. I, od tada se na postolje ni posle 23 godine nisu vratili.

EUROBASKET 1995 – Jugoslavija

Na današnji dan pre 23 godine:

– Aleksandar Đorđević postao je “Sale Nacionale”;

– Skandiranje “Sad si uz’o trofej, Paspalje” postao je evergrin i više puta je “obrađivan” taj navijački hit (u zavisnosti od imena sportiste);

– Predrag Saša Danilović je kucao preko Arvidasa Sabonisa;

– Marčuljonis je odigrao utakmicu života, ali ga je nadmašio “Sale Nacionale”;

– Litvanci su hteli da prekinu utakmicu, da odu sa terena. Đorđević i Divac su ih vratili na teren, u igru;

– Hrvati su uzeli bronzane medalje, a onda su pobegli sa podijuma. Naši su im ostavili cveće na postolju.

Hrvati napuštaju postolje 1995. i od tada se nikada više nisu popeli

Reprezentaciji SR Jugoslavije nastupi na velikim takmičenjima bili su zabranjeni od početka rata širom SFRJ, pa sve do 1995, sve do istorijskog EP u Atini.

Zbog embarga, naši najbolji košarkaši na TV-u su gledali kako Hrvati, na čelu sa Draženom Petrovićem, igraju sa Drim timom finale Olimpijskih igara 1992, pa kako Nemci predvođeni Svetislavom Pešićem 1993. postaju šampioni Evrope i kako Ameri i 1994. osvajaju u Kanadi Svetsko prvenstvo.

EUROBASKET 1995 – Đorđević zove Litvance da s evrate na teren

A, onda se dogodila Atina.

Jedan od najtežih trenutaka u mojoj karijeri bio je onaj kada sam momcima morao da saopštim da nećemo učestvovati na Olimpijadi 1992“, kaže tadašnji selektor Dušan Ivković.

Nije nas bilo ni na Evropskom prvenstvu godinu dana kasnije, zbog embarga oduzeta nam je organizacija Svetskog prvenstva… Trebalo je održati kontinuitet, sačuvatu ekipu i zajedništvo. Igrali smo pod imenom ‘Ol-star selekcija’, na raznim novogodišnjim turnirima u Grčkoj i Španiji, a onda se javio tračak nade da bismo kroz kvalifikacije, ipak, mogli da budemo učesnici Evropskog prvenstva 1995“, pamti trofejni trener.

Šampionski tim: Dejan Bodiroga, Predrag Danilović, Saša Obradović, Zoran Sretenović, Žarko Paspalj, Miroslav Berić, Aleksandar Đorđević, Željko Rebrača, Vlade Divac, Zoran Savić, Dejan Tomašević, Dejan Koturović.

U okviru Fiba “prozora” naša reprezentacija večeras u dvorani “Spens” u Novom Sadu sastaje se u jako bitnoj utakmici sa Nemačkom od 20 časova.

KOMENTARIŠI