Foto: Pixabay // ilustracija

Serveri nekih od najpopularnijih društvenih mreža na svetu – Fejsbuka, Mesindžera, Instagrama i Votsapa – srušili su se posle podne. Čelnici „Fejsbuka“ ističu da rade sve što mogu da povrate sistem, ali još uvek nisu saopštili kako je došlo i šta je tačan uzrok kvara.

Prema sajtu za praćenje Downdetector, problemi su počeli nešto pre 17 časova, a zabeleženi su širom planete. Fejsbuk, Instagram i Votsap, aplikacije koje su sve u vlasništvu kompanije „Fejsbuk“, i dalje ne rade.

„Radimo što je brže moguće da vratimo sve u normalu i izvinjavamo se na smetnjama”, istakao je Stoun.

Portal Verge navodi da je problem do sistema imena domena (DNS), ali se tačan uzrok pada servera se ne zna.

Potpredsednik „Klaudflera”, američke kompanije za veb infrastrukturu, kaže da su Fejsbukove takozvane „border gateway protocol” (BGP) putanje, koje pomažu biranju najbolje i najefikasnije putanje za dopremanje digitalnih paketa informacija, „povučene sa interneta”

Zbog toga stranice Fejsbuka ili uopšte ne mogu ili im treba mnogo vremena da se učitaju, a usluga Mesindžer uopšte ne radi.

Slična je situacija i sa Instagramom koji ne može da osveži stranicu i konstantno izbacuje neku od “5XX Server Error” poruka. Preko Votsapa ne mogu da se šalju niti primaju poruke.

Ubrzo nakon što su se serveri srušili, na Tviteru se pojavio hašteg „pao fejsbuk“ (#facebookdown).

Privatni lični podaci 1,5 milijardi korisnika Facebook-a navodno su prodati na propularnom hakerskom forumu, piše Sputnjik na engleskom.Zaposlenima u Facebook-u nije dozvoljen ulaz u zgradu, a navodno problem su glavni serveri.

Kako prenose mediji, šteta je ogromna, a “Blumberg” piše da je Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, za samo nekoliko sati izgubio sedam milijardi dolara!

NJegovo bogatstvo procenjuje se na oko 120,9 milijardi dolara.

On je, zbog toga pao na peto mesto Blumbergove liste milijardera, pa se sada nalazi ispod Bila Gejtsa.

Ne rade Facebook, Instagram, Whatsapp, pratite Urban City preko android aplikacije i direktno na našem portalu www.urbancityradio.org

KOMENTARIŠI