„Fejsbuk“ razotkriva prijatelje koji dele lažne vesti

„Fejsbuk“ razotkriva prijatelje koji dele lažne vesti

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vest

Borba protiv lažnih vesti zahuktava se i na „Fejsbuku“. U kompaniji najavljuju poboljšanu verziju aplikacije koja će korisnicima omogućiti da saznaju više o vesti koju je neko okačio na svoj zid. Između ostalog, biće otkriveno i ko od prijatelja je već podelio određenu vest.

Poboljšana verzija aplikacije prvi put je testirana prošle godine, a dozvoljava korisnicima da klikom na ikonicu „i“ otkriju izvor vesti, povezane članke i „mapu“ deljenja teksta koja sadrži informacije poput fizičke lokacije mesta najčešćeg deljenja i korisnike, odnosno prijatelje koji to čine.

Kada korisnici imaju uvid u detalje o temi koju članak obrađuje može se doći do informacija koje razotkrivaju potencijalnu lažnu vest. S druge strane, deljenje vesti otkriva koliko je ona generalno popularna, ali i među prijateljima korisnika.

Ipak, i pored činjenice da će se na taj način doći do bolje slike o navodnim političkim stavovima prijatelja na Fejsbuku i navodnom nivou njihove povodljivosti kada je reč o lažnim vestima, opcija ne dozvoljava uvid u to zašto je nešto podeljeno.

To jest ne postoji način da se, na primer, detektuju potencijalni sarkazam ili kritika.

KOMENTARIŠI