Femi Kuti rasplesao Kalemegdan

Femi Kuti rasplesao Kalemegdan

Čuveni afrički muzičar priredio nezaboravan ugođaj posetiocima u Beogradu. Njegova mešavina muzike zapada Afrike, fanka i džeza savršeno probija sve barijere

Femi Kuti

PROSLAVLjENI nigerijski „afrobit“ muzičar Femi Kuti, sin legendarnog Fele Kutija, održao je večeras još jedan nezaboravan koncert u Beogradu, ovoga puta na Kalemegdanu. Uz bend „Pozitiv fors“ pratila ga je Makedonska filharmonija sa dirigentpm Eminom Džijanom, koji je Kutijeve pesme prilagodio simfonijskom orkestru.

Očekivano, besplatan koncert svetske zvezde, što je nešto zaista nesvakidašnje, privukao je više desetina hiljada posetilaca različitih generacija, a sasvim adekvatno domaće zagrevanje pružili su Femijevi stari saradnici, Igor Vins & hiz dram, bras end kiz.

Kuti, koji je ovaj projekat premijerno prezentovao u junu u Skoplju, pred beogradsku publiku se trijumfalno vratio nešto više od godinu dana posle svedenijeg nastupa u sklopu BELEF-a u bašti Studentskog kulturnog centra.

Nestrpljivi obožavaoci su u 21.40 prvo snažnim aplauzom pozdravili više nego egzotične dame koje pevaju prateće vokale, a onda se konačno na sceni pojavio Kuti što je izmamilo prvi talas ovacija. Afro ritmovi, bogato orkestrirani, brzo su razmrdali i one najmirnije na prostoru Donjeg grada.

“Dirigent“ je, ipak, zapravo, bio sam Kuti, jer je samo jedan njegov pokret rukom bio dovoljan da se hiljade ruku nađu u vazduhu i odmah uhvate ritam. Uklopila su se savršeno i brojna deca na ramenima očeva, a mnogim od tih dečaka i devojčica ovo je, zasigurno, bio prvi ili jedan od prvih koncerata u životu. Kuti gotovo uopšte nije komunicirao sa publikom, niti najavljivao pesme. Nije za tim bilo ni potrebe – dovoljno je „govorila“ njegova mešavina muzike zapada Afrike, fanka i džeza koja savršeno probija sve barijere i preliva se iz jedne u drugu numeru.

KOMENTARIŠI