FESTEF: Trka za “Zlatnog pastira”

FESTEF: Trka za “Zlatnog pastira”

U Kučevu se od 15. do 19. jula održava Festival televizijskog i etnološkog filma – FESTEF, 28. po redu, na kojem će biti prikazano 36 ostvarenja iz Srbije i inostranstva. 

Domaći autori nadmetaće se za najbolji film, kojem sleduje Gran pri festivala – „Zlatni pastir”, rad slikara Dragana Kecmana, diploma i novčana nagrada. Dodeliće se i nagrada «Srebrni pastir» u pet kategorija: etnološki zapis, režija, scenario, kamera i amaterski film. Osim domaćim, figurina “Srebrni pastir” dodeliće se i autorima iz inostranstva, koji se nadmeću u kategorijama najbolji etnološki film i najbolji amaterski film. Najboljem stranom etnološkom filmu, osim figurine, sleduje i povelja «Sedik Dalie», ustanovljena u znak sećanja na mladog francuskog autora, doktoranta na Univerzitetu u Nici, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći pri povratku iz Kučeva u Francusku.

FESTEF se nekad održavao u sklopu narodne smotre “Homoljski motivi”, ali je, zbog sve većeg broja autora koji se prijavljuju za učešće, od pre šest godina prerastao u samostalnu manifestaciju.

KOMENTARIŠI