Foto: FIBA.basketball

Poraz Srbije od Italije u osmini finala Evrobasketa Fiba je videla kao veliko iznenađenje, a u devetominutnom video-klipu pokušala je da analizira razloge pobede “azura”.

Košarkaši Srbije, iako među glavnim favoritima za osvajanje zlata na Evrobasketu, zaustavljeni su u osmini finala turnira, a Fiba poraz ekipe Svetislava Pešića vidi kao veliko iznenađenje.

U devetominutnom video-klipu, Svetska kuća košarke pokušala je da analizira razloge pobede italijanskog tima, a izdvojili su tri glavna razloga: “ludilo” selektora Poceka, napad “azura” na Nikolu Jokića i “vrela ruka” Marka Spisua.

Đanmarko Poceko vodio je svoju ekipu prilično emotivno i teatralno, a takav je bio i njegov oproštaj od tima posle isključujuće tehničke greške sredinom treće deonice.

Ipak, temperamentni stručnjak dobro je pročitao igru “orlova”, pa su određene kretnje italijanskih košarkaša, kako u odbrani, tako i u napadu, u velikoj meri njegova zasluga.

Nikola Jokić je bio najefikasniji igrač na meču, ali je u odbrani imao velikih problema da sačuva pik-en-rol i pik-en-pop igru “azura”, u čemu se najbolje snašao Nikolo Meli.

U ključnim trenucima italijanski tim uspeo da pročita namere u napadu dvostrukog uzastopnog MVP-a NBA lige, što je rezultiralo poenima u košu Srbije.

Takođe, Fiba je primetila da je Italija prednost stekla dok je Jokić bio na zasluženom, ali možda i nepotrebno dugom odmoru i smatra da je Pešić morao ranije da reaguje i vrati svog najboljeg igrača na teren.

Marko Spisu je sa 22 poena izrastao u pravog heroja italijanske pobede. Čak šest ubačenih trojki u kratkom vremenskom razmaku (iz devet pokušaja), ali i dve odlične odbrane nad Vasom Micićem u ključnim trenucima utakmice bili su dovoljni da Italijani dođu do velike pobede.

“Orlovi” su eliminisani sa turnira, a ostaje pitanje da li Italija može do ozbiljnijeg rezultata do kraja takmičenja.

Pogledajte video analizu:

KOMENTARIŠI