Fondacija „Vlade Divac“ i opština Žagubica pomažu mlade poljoprivrednike

Fondacija „Vlade Divac“ i opština Žagubica pomažu mlade poljoprivrednike

U okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika”, nakon konkursa raspisanog u martu ove godine, maturanti iz šest gradova i opština na teritoriji Srbije, dobitnici su vrednih donacija.

U Projektu koji sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, uz pomoć i podršku lokalne samouprave, u opštini Žagubica dobitnici donacija su učenici srednje poljoprivredne škole u Požarevcu, koji su se svojim radovima predstavili na konkursu. Fondacija Ana i Vlade Divac, i opština Žagubica, učestvovali su ravnomerno u doniranim sredstvima za učenike i njihove porodice.

„Fondacija Ana i Vlade Divac nas je pozvala da učestvujemo u zajedničkom projektu, gde su oni prepoznali učenike srednjih škola, između ostalog i učenike Srednje škole „Sonja Marinković“ u Požarevcu, a gde ima i učenici iz naše opštine, da im pomognu da naprave biznis planove i da konkurišu za određena materijalna dobra, da bi se bavili poljoprivredom. Naravno naša opština se vrlo rado odazvala tom pozivu. Bili smo u naselju Osanica, kod Adamovića, koji su dobili jednu prskalicu i rotacionu kosačicu, zatim kod devojčice koja je uspešno završila četvrtu godinu poljoprivredne škole, ona je aplicirala i napravila Biznis plan za 25 sanduka košnica, i za raznoraznu opremu koja ide uz to. I evo uz pomoć naše opštine, koja je učestvovala sa 50 posto u tom projektu i Fondacija Ana i Vlade Divac, mi smo to ostvarili i došli smo svečano da tu opremu uručimo ovoj deci, a takođe i da fondacija potpiše ugovor sa njima. Ja sam veoma srećan kada vidim ovako mlade ljude, da žele da ostanu na poljoprivredi, posebno ovim lepim krajevima kao što je naš. Želim i drugoj deci da poručim da se malo više pozabave svojim domaćinstvima, da podrže roditelje u tome, kao što su ova deca to učinila. Takođe u razgovorom sa predstavnikom Fondacije, siguran sam da ćemo saradnju nastaviti i dalje, i ovom prilikom im se zahvaljujem da donaciji“, rekao je Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica

Nabavka i isporuka donirane robe za Aleksandra Adamovića i Jovanu Petrić iz Osanice , uspešno je realizovana. Komisija se trudila da svima izađe u susret i nabavi opremu potrebnu za razvoj njihovog poljoprivrednog gazdinstva. Aleksandar će brže i lakše proizvoditi hranu za svoju stoku uz rotacionu kosu i prskalicu, dok je Jovana kroz donaciju ostvarila materijal i opremu za pčelarstvo. Bivši maturanti, sada mladi poljoprivrednici, potpisali su ugovor o isporuci donirane robe.

Fondacija Divac nastaviće uspešnu saradnju sa opštinom Žagubica kroz buduće projekte koji će se takođe odnositi na podršku mladim poljoprivrednicima.

KOMENTARIŠI