Fotografije indijanskih plemena sa početka XX veka

Fotografije indijanskih plemena sa početka XX veka

Na jednoj farmi u Viskonsinu 1868. godine rođen je fotograf Edward Sheriff Curtis. Nakon detinjstva provedenog na farmi seli se u Sijetl gde postaje uspešan komercijalni fotograf. 1895. godine fotografisao je princezu Angelinu ćerku poglavice plemena Duwamish.

Grad Sijetl je upravo dobio ime po poglavici Duwamisha – Sijetlu. 

Princeza Angelina
Princeza Angelina

ECurtis-5-min

Susret sa plemenom Duwamish ostavio je utisak na Edwarda, koji počinje da istražuje kulturu i život indijanskih plemena Aljaske i Montane.

Bogati finansijer J. P. Morgan, 1906. stupa u kontakt sa Curtisom, zainteresovan za finansiranje dokumentarnog projekta o domorocima kontinenta.

curtis-9-min
Kwakiutl pleme u obredu venčanja

Zajedno su osmislili seriju iz čak 20 delova, i nazvali je Severno-američki indijanac. Uz Morganovu podršku, Curtis je sa indijancima proveo više od 20 godina, fotografisao je 80 različitih plemena i snimio više od 40.000 fotografija.

Pored fotografija uradio je i preko hiljadu fonografskih snimaka jezika i pesama, i na taj način zapisao istoriju plemena, legende i biografije.

Qagyuhl pleme igra kako bi prestalo pomračenje meseca
Qagyuhl pleme igra kako bi prestalo pomračenje meseca

U naporima da fotografiše i snimi audio dokumenta o načinu života za koji je smatrao da će nestati, Curtis je uticao na autentičnost svojih fotografija. Nameštao je scene tako da se na snimcima ne vide znaci zapadne civilizacije, tako da su fotografije često setne i u određenoj meri više podražavaju život pre-kolumbijanskih plemena, nego onih koji su živeli u to vreme.

Ako po strani ostavimo stereotip o „plemenitim divljacima”, Curtisov veliki opus ipak je jedan od najupečatljivijih istorijskih zapisa života američkih indijanaca sa početka 20. veka.

Kutenai lovac na patke
Kutenai lovac na patke

Svaki kraj životnog ciklusa ujedno je i kraj dela tradicije, na primer znanje o svetim obredima indijanaca koje niko drugi, osim članova plemena nije video. Poštujući način života jedne od velikih rasa čovečanstva, a vodeći računa o dobrobiti budućih generacija, jasno je da informacije moraju biti sakupljene istog trenutka ili će biti izgubljene za sva vremena.

EDWARD S. CURTIS

Pleme Navaho u Arizoni
Pleme Navaho u Arizoni

 

KOMENTARIŠI