Svako ko je tamo neke 2004/2005. godine izlazio morao je čuti za duo iz Brightona – Freemasons. Njega su do skoro činila dva producenta i DJ-a – Russell Small i James Wiltshire. Ovaj drugi se nedavno povukao sa scene dok Russell i dalje gura ovu house priču.

Mnogi od nas su uz njihovu bezvremenu muziku, što originalnu produkciju, što remikse ili edite, ušli u vode elektronske muzike ili načinili prve DJ korake. I zaista poznavanje njihove muzike je “opšta kultura”, ali i to gradivo se s vremena na vreme mora obnoviti.

Zato su party organizacija RetroSestro i beogradski klub Hype odlučili da u subotu 7. marta ugoste Freemasons i starije klabere podsete na zlatno doba house žanra, a mlađe možda i edukuje. Tako da očekujemo trake kao što su “Love On My Mind”, “Watchin’”, “Rain Down Love”, “Uninvited”, “When You Touch Me”, “Heartbreak”, “Believer” i mnoge druge.

Grotto je imao priliku da povodom ovog gostovanja postavi par pitanja Russellu Smallu, a ispod pročitajte o čemu smo razgovarali i naravno vidimo se u subotu u klubu Hype.

01. Zdravo Russelle, nadamo se da si dobro. Vratimo se malo kroz vreme i popričajmo o tvom muzičkom putovanju. Pre Freemasonsa bio si deo i nekog drugog projekta. Možeš li nam reći malo više o tome?

Pre Freemasonsa bio sam deo dua Phats & Small sa prijateljem iz Brightona, Jasonom (Phats) Haywardom. Imali smo veliki hit 1999. godine pod nazivom “Turn Around”, što je verovatno moj najveći hit do danas i prva ploča koju sam ikada izdao. Radili smo zajedno oko 6 godina i izdali 2 albuma pre nego što sam 2004. započeo Freemasons projekat sa James Wiltshireom.

02. Iz onoga što smo čuli, naišli ste na Amandu Wilson dok je pevala karaoke u jednom pabu. Kasnije ste izdali “Love On My Mind”, traku koja vas je na neki način i proslavila. Kako je došlo do saradnje i kako ste dobili odobrenje za korišćenje sampleova?

Kada smo 2004. napravili originalnu verziju “Love On My Mind”, ona je imala 2 samplea, od Jackie Moore “This Time Baby” i Tine Turner “When The Heartache Is Over”. Za prvu smo dobili odobrenje preko jedne kompanije iz Brightona, dok je za drugu put bio malo zamršeniji pa smo odlučili da nađemo nekoga da to prepeva. Prijateljica je preporučila Amandu nakon što je čula kako peva karaoke, mi smo je pozvali u studio, ponovo snimili vokale i ostalo je, kako kažu, istorija…

03. Freemasonsi su zaista dominirali scenom od 2005. do 2010. godine. Nakon toga imali ste kratku pauzu? Da li ste uspeli da se izborite sa tolikom popularnošću?

Imali smo sjajnih nekoliko godina od 2005, remiksovali smo fantastične umetnike, zaista smo u to vreme birali šta ćemo producirati, bio je to prilično lud period.

Tokom tog perioda kao da ste u ogromnom balonu, remiksujete najveće umetnike na svetu, pravite svoju muziku, putujete po svetu, i sve je to super, ali je i naporno. Pritisak može biti ogroman, ali ako pravilno balansirate podnošljivo je i na kraju sve zavisi od toga koliko vi sami želite da uđete duboko u sve to.

04. Nakon dužeg vremena radićeš Retro set u klubu Hype u Beogradu. Takođe obeležavaš i 15 godina od izlaska “Love On My Mind”. Šta spremaš za beogradsku publiku i da li imaš poseban ritual pre nastupa?

Čini mi se da u poslednje vreme radim sve više ovakvih događaja, što je pretpostavljam dokaz istrajnosti na sceni. Međutim za RetroSestro su organizatori zahtevali da uglavnom vrtim Freemasons trake, tako da ću ove nedelje istražiti rekordbox i pripremiti se.

I da, imam ritual pre nego što nastupim – nekoliko šotova Tekile Gold i nekoliko espresa me uvek oraspolože.

05. Koje su tvoja 3 vanvremenska hita koja stalno vrtiš?

Kings of Tomorrow – Finally
Inner City – Pennies From Heaven
Alison Limerick – Where Love Lives

06. Postoji li neka klasična traka koju bi voleo da remiksuješ ili edituješ?

Ima ih tako mnogo, ali oduvek sam hteo da remiksujem Inner City – Pennies From Heaven, jedna od mojih omiljenih sa početka 90tih, još kada sam izlazio po klubovima.

07. Kako gledaš na današnju house muzičku scenu? Koji su to producenti koje bismo trebali da pratimo?

Ako istražite, pronaćićete veoma zanimljivu muziku, ali malo artista može da napravi boom na sceni trenutno. Ja sam još uvek fan starijih producenata kao što Shapeshifters, Purple Disco Machine ili Michael Gray, jer moja ljubav prema disco žanru i vokalima me jednostavno gura ka njima.

Što se novijih izvođača tiče, veliki sam fan Fishera, mislim da ima dobru produkciju i da je sve što radi zabavno.

08. Imao si toliko globalnih hitova. Postoji li neki recept kako se oni prave?

Oduvek sam govorio da svaka traka mora imati 3 hooka da bi postala hit, ali ne postoji recept kako ih napraviti i složiti, jer ako bi ga bilo ja bih imao mnogo više hitova. 🙂

Hvala ti Russelle na ovom razgovoru i vidimo se u subotu na RetroSestro žurci.

KOMENTARIŠI