Na kopu „Drmno“ dobrovoljno davanje krvi: U prvoj akciji 58 davalaca

Na kopu „Drmno“ dobrovoljno davanje krvi: U prvoj akciji 58 davalaca

Devetoro je prvi put dalo krv, a desetoro nije moglo da učestvuje iz zdravstvenih razloga.

Sindikalna organizacija „Kopovi Kostolac“ u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije iz Beograda organizovala je krajem januara prvu redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj je prikupljeno 58 jedinica dragocene tečnosti. Akciji se odazvalo ukupno 68 radnika. Devetoro je prvi put dalo krv, a desetoro nije moglo da učestvuje iz zdravstvenih razloga.

Perica Đurović, potpredsednik Sindikata „Kopovi Kostolac“, kaže da sa Institutom za transfuziju krvi Srbije postoji višegodišnja uspešna saradnja.

− Tri puta godišnje zajednički organizujemo redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi: u januaru, junu i oktobru. U prvoj ovogodišnjoj akciji odziv radnika je bio veoma dobar. Napominjem da nam Institut za transfuziju krvi uvek izlazi u susret kada je potrebna krv za nekog od naših radnika ili člana njihovih porodica. Naši davaoci učestvuju prema potrebi i u vanrednim akcijama i do sada su više puta potvrdili svoju humanost. Sindikat „Kopova Kostolac“ želi da im se na neki način oduži organizujući besplatne ekskurzije u trajanju od nekoliko dana – kaže Đurović.

Nemanja Džodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da godinama unazad ta institucija ima odličnu saradnju sa sindikatima „Kopovi Kostolac“ i „Termoelektrane Kostolac“, kao i drugim sindikalnim organizacijama u Kostolcu.

− Akcija na kopu „Drmno“ ispunila je naša očekivanja. Pored kopa „Drmno“, tri puta godišnje organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi u termoelektrani „Kostolac B“ i PRIM-u, ali i u drugim firmama koje posluju u Kostolcu. Oni koji su propustili ovaj termin mogu da daju krv svakog ponedeljka tokom akcije u Crvenom krstu Požarevac – kaže Džodić.

KOMENTARIŠI