TE Kostolac B, Foto: Urban City / B.P.

Srbija će uskoro, kako se očekuje, zvanično objaviti nameru da će izbaciti ugalj što pre ili najkasnije do kraja 2050. godine, piše portal Balkangreenenergynews.com

Taj cilj, kako je predviđeno, država treba da uvrsti u strateške dokumente o dekarobnizaciji i pripremi plan za gašenje termoelektrana na ugalj do 2030. godine.

Zapravo, obaveze dekarbonizacije i gašenja termoelektrana deo su predloga zakona o potvrđivanju ugovora o garancijama za kredit od 300 miliona evra koji je EPS potpisao sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), prenosi taj portal.

Vlada Srbije je predlog zakona uputila Narodnoj skupštini krajem marta.

„Nakon zaključenja ugovora o zajmu i ugovora o garanciji čim bude moguće Srbija će objaviti plan za postepenim ukidanjem upotrebe uglja što je pre moguće, u svakom slučaju najkasnije do 31. decembra 2050. godine„, navodi se u klauzuli u delu predloga zakona koji se zove „ostale obaveze“.

Prema pisanju tog portala, Srbija trenutno nije postavila ciljeve za dekarbonizaciju i postupno izbacivanje uglja u svojim zakonima i strategijama.

Srbija je prošle godine pripremila prvu verziju Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP).

Među obavezama predviđenim predloženim zakonom je aukcija za vetroparkove kapaciteta najmanje 400 MW i trogodišnji plan aukcija.

Javni poziv za prvu od aukcija, koje su pripremljene u saradnji sa EBRD, prvobitno je bio raspisan za prvi kvartal 2023. godine, a potom i za april.

KOMENTARIŠI