Gazde otimaju radnicima minimalac

Gazde otimaju radnicima minimalac

Pojedini poslodavci traže od radnika da im daju deo državnog novca. Od 30.367 dinara, uzimaju 18.000 dinara da bi platili doprinose.

Sa računa mnogih radnika u Srbiji kojima je legao minimalac od 30.367 dinara, u džepove se slilo svega 12.000, jer su im gazde tražile deo novca! Pojedini poslodavci dali su sebi za pravo da od minimalne zarade koju je država uplatila, za sebe uzmu 18.000 dinara, kao izgovor i opravdanje da će taj novac iskoristiti za plaćanje poreza i doprinosa za zaposlenog. I nadležni i stručnjaci tvrde da je to nedopustivo i da je u pitanju prekršaj.

Na društevnim mrežama se razvila polemika oko moralnosti ovog čina. Gazde se uglavnom pravdaju činjenicom da nisu radile dva meseca a moraju da uplate doprinose i za to vreme. Država im je, međutim, odložila tu naknadu i plaćaće je od 1. januara sledeće godine, i to na 24 rate. Bez obzira na taj trošak, u Ministarstvu finansija ističu da poslodavci nemaju pravo da zakidaju radnicima od uplaćenog minimalca.

– Novac dobijen po osnovu direktnih davanja poslodavci treba da isplate na tekuće račune zaposlenih – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Prema tome, Uredba ne predviđa mogućnost da poslodavci zadrže deo novca, dobijenog po osnovu direktnih davanja, na ime plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

I knjigovođa Svetlana Živanović upozorava na to da uopšte nema dileme oko toga kome je novac namenjen.

– Poslodavci na namenski račun dobijaju 30.367 dinara, koje treba da prebace na tekući račun radnika – objašnjava knjigovođa Živanović. – Nema ni govora o tome da bi zaposleni mogli da im vraćaju deo novca. Takvo ponašanje je čista zloupotreba i nedopustivo je.

Država je odlučila da privrednicima pomogne uplatom tri minimalne zarade za radnike, kao i odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa. Oni su mogli da se odluče da li će tu pomoć iskoristiti za mart, april i maj ili za april, maj i jun. Stručnjaci napominju i da je vanredno stanje trajalo od sredine marta do početka maja, tako da su privrednici imali prekid rada od mesec i po, a država je izdvojila tri minimalca za njihove radnike. Pomoć poslodavcima ogleda se u tome što oni nisu morali da daju taj novac za zarade zaposlenih.

U ministarstvu rada kažu da se inspekciji rada nisu obraćali zaposleni sa prijavama u kojima bi isticali ovaj problem. Sve one koji imaju problem sa poslodavcem pozivaju da se obrate njima, ali i finansijskoj inspekciji Ministarstva finansija. Naglašavaju da se zarade isplaćuju na način i u rokovima propisanim Zakonom o radu i drugim zakonima.

– U skladu sa propisima zarada se sastoji od naknade za rad, vremena provedenog na radu, zarade po osnovu doprinosa zaposlenog na radu i drugih primanja po osnovu radnog odnosa. Ona, takođe, obuhvata i poreze i doprinose koji se plaćaju iz zarade – kažu u Ministarstvu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI