Gazi šezdesete, a i dalje je žele

Gazi šezdesete, a i dalje je žele

Barbara Milisent Roberts je rođena 9. marta 1959. godine i obeležila je detinjstvo miliona dece. Smatra se da predstavlja uzor za devojčice, pa je, tako, optuživana čak i za to da su devojčice postajale anoreksične, kako bi imale njene proporcije. Danas, ona je lekarka, vatrogasac, inženjer, astronaut, pilot, predsednica. Njen struk nije više tako uzak, a nema ni nekadašnju popularnost. Ali svi znaju za nju – Barbika.

Kontroverzna Lili

Jedna od osnivača kompanije „Matel“ Rut Handler je tokom puta u Nemačku 1956. godine naišla na igračku Lili, napravljenu prema liku iz jednog Bildovog stripa: Lili je bila zgodna plavuša, koja se nije libila da iskoristi muškarce kako bi došla do svog cilja. U početku su je kupovali odrasli, ali vremenom su i deca počela da se igraju sa njom i da je oblače u različite odevne kombinacije.

Rut Handler je primerak lutke odnela u SAD i redizajnirala je. Ime joj je dala prema svojoj ćerki Barbari i prvi put je predstavljena na američkom Međunardonom sajmu igračaka, 9. marta 1959. godine, datum koji je uzet za njen zvaničan rođendan.

Nakon tužbe zbog kopiranja lutke, „Matel“ se nagodio sa nemačkom kompanijom koja je proizvodila Lili i otkupio prava za 21.600 dolara.

Prva barbika

Prva barbika je je bila obučena u zebrasti kupaći kostim, a kosa joj je bila skupljena u konjski rep. Mogla je da se kupi kao plavuša ili brineta.

Oko 350.000 lutki je prodato u prvoj godini proizvodnje.

Barbikina priča

Barbara je ćerka Džordža i Margaret Roberts iz mesta Vilous u Viskonsinu. Barbi, prema priči iz šezdesetih ide u gimnaziju i ima dečka Kena Karsona. U priči iz 2004, Barbi i Ken su raskinuli, ali su se 2011. pomirili na dan zaljubljenih.

Tokom tog perioda, kada nije bila u vezi s Kenom, Barbi se družila sa australijskim surferom Blejnom.

Ima više od 40 ljubimaca, od psa, preko pande do mladunčeta lava. Vozi roze automobil, ali i prikolicu i džip.

Sporne telesne proporcije

Još od početaka, barbika je naišla na kritike da plava, plastična lutka prenosi devojčicama nerealističnu sliku kako žena treba da izgleda. Tako su se neki uplašili da devojčice, pokušavajući da imitiraju izgled barbike postaju anoreksične.

Standardna barbika je veličine oko 30 centimetara, ali u njenom zamišljenom svetu visoka je oko 175 centimetara. Obim grudi joj je 90 centimetara, struka 45, a kukova oko 83 centimetra.

Kompanija Matel je pravdala barbikine dimenzije time da njena odeća ionako dodaje na obimu njenoj figuri.

Međutim, 1977. su ipak redizajnirali barbiku i malo joj proširili struk. Pre četiri godine počele su da se proizvode različite dimenzije barbika, od sitnih, preko visokih, do onih sa oblinama.

Raznolikost

Pored dimenzija, barbika je naišla i na kritike zbog boje svoje „kože“. Frensi, lutka iz 1967. bila je prva Afro-Amerikanka, ali osim druge boje kože, ostale telesne karakteristike su odgovarale beloj rasi.

Tek 1990. godine je napravljen novi kalup, u kom su promenjene crte lica, tekstsura kose, ten, ali su proporcije ostale iste da bi odeća mogla da se menja između različitih barbika.

Od 2016, postoji sedam različitih boja kože, 22 različite boje očiju i 24 frizure – „Matel“ se na taj korak opredelio zbog pada u prodaji.

Prva barbi lutka sa hidžabom našla se u prodaji 2017. godine, a lutka u invalidskim kolicima je bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine.

Sindrom Barbi

Osoba koja ima sindrom Barbi na svom telu pravi izmene kako bi izgledao kao barbika, iako su njene proporcije nerealne – to čine plastičnim operacijama i nezdravom ishranom.

Neka od najpoznatijih imena sa ovim sindromom su ukrajinski model Valerija Lukijanova i Amerikanka Lejsi Vajld, koja je išla na čak 12 operacija uvećanja grudi.

Ni muškarci nisu izuzeti od ovog sindroma, jedan od primera je Rodrigo Alves, koji je imao brojne operacije – nosa, stomaka, podizanja zanjice…

Istraživanje koje je sprovedeno 2006. godine, kada su jednoj grupi devojčica date knjige sa fotografijama barbike, a dugoj sa fotografijama Eme, lutke sa prirodnijim karakteristikama, pokazalo je da su devojčice koje su gledale barbiku, imale mnogo manje samopouzdanja.

KOMENTARIŠI