30 godina Gradskog odbora DS u Požarevcu

30 godina Gradskog odbora DS u Požarevcu

Opštinski odbor DS osnovan je 24. februara 1990. godine. Na prvoj sednici MO za predsednika je izabran dr Ljubomir Jacić.

Tim činom postavljeni su temelji DS u Požarevcu i Braničevskom okrugu, udaren je pečat opozicionom delovanju i inaugurisan primarni otpor tadašnjem režimu.

Godinama je DS u Požarevcu i okolini, u ondašnjim bespućima političke vlasti, vojevala za demokratske principe, pokušavajući da sruši bedeme jednoumlja.
Sve je počelo 11. decembra 1989. godine kada je grupa od 13 intelektualaca saopštila javnosti Odluku o obnavljanju DS. Dva meseca kasnije, 3. februara 1990. godine u Domu omladine u Beogradu održana je osnivačka skupština, a već 24. februara, posle odbora u Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci, održana je i osnivačka skupština Mesnog odbora u Požarevcu, kojoj je prisustvovao i predsednik stranke dr Dragoljub Mićunović.

Stranka je tada imala upisanih 130 članova iz Požarevca i okoline i oni su tajnim glasanjem izabrali petnaestočlani odbor.

Na prvoj sednici MO za predsednika je izabran dr Ljubomir Jacić, za potpredsednika Zvonko Knežević, sekretara Vojkan Mitrović, blagajnika Marija Gajić.

KOMENTARIŠI