Golubac dobio “Wi-Fi drvo” i 20.000 evra za izgradnju osnovne škole u...

Golubac dobio “Wi-Fi drvo” i 20.000 evra za izgradnju osnovne škole u selu Krivača

Selu Krivača u opštini Golubac dodeljeno je 20.000 evra za izgradnju osnovne škole koja je, zbog ruiniranog stanja u kome se nalazila, srušena nakon 60 godina.

Nastava se za 20 đaka i nastavnika odvija u pomoćnom objektu pored mesta gde je nekada bila škola, a donacija koju je Golubac osvojio kao peta opština sa najviše poslatih računa u nagradnoj igri “Uzmi račun i pobedi” biće iskorišćena za igradnju nove zgrade isturenog odeljenja škole “Branko Radičević”.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić rekao je da slamanje sive ekonomije dovodi do realizacije ovakvih projekata koji poboljšavaju život građanima.

“Ovo je skroman poklon koji mnogo znači. Siva ekonomija može da pojede infrastrukturne objekte i interes vlade je da se siva ekonomija svede na najmanju meru i građani Golubca su nam u tome pomogli”, rekao je Ružić.

Ističe da rukovodstvo opštine vodi računa o svojim građanima i da, iako država sprovodi veliki broj mera u cilju fiskalne konsolidacije i uvođenje discipline, to ne bi bilo moguće bez učešća građana.

Opština Golubac dobila je i zonu besplatnog vaj-faj interneta u centru grada, a ministar je naglasio da je važno spajati modernu tehnologiju sa drevnim znamenitostima opštine.

“Nije poenta samo u ovoj internet zoni već u činjenici da su građani pokazali toliki stepen odgovornosti i da su pokazali da veruju u rad Srbije. Pripadajući PDV na promet roba i usluga koje su izvršene prikupljanjem računa je više od devet miliona evra, taj novac je ušao u budžet i biće iskorišćen za život krajnjih korisnika, građana Srbije”, rekao je Ružić.

On je naveo da treba koristiti turističke potencijale ove opštine koja je po svojim lepotama, Dunav, Golubački grad, retka u regionu i Evropi.

Predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović rekao je da Golubac želi da se razvija kao turističko mesto, ali i da razvija poljoprivredu i otvara nova radna mesta.

“Krivača je jedna od najudaljenih mesta u opštini i hteli smo da je na neki način približimo ulaganjem u školu koja je zaista bila u lošem stanju. Ako jedna škola nije renovirana 60 godina onda nije bilo mnogo razmišljanja o značaju ovakvih projekata”, rekao je Mijović i dodao da se na ovaj način pokazuje kako treba podizati male opštine.

“Mi ćemo iz budžeta dodati još četiri miliona dinara za sve radove, tender je raspisan i očekujemo završetak radova do kraja godine ako nas vreme posluži”, naveo je Mijović.

Direktor škole “Branko Radičević” Saša Đorđević rekao je da je predviđeno da novi objekat škole ima 236 kvadrata, dve učionice i stan za nastavnika u potkrovlju.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović navela je da treba podsticati građane da daju i uzimaju račune, i da je svaki stanovnik opštine Golubac poslao u proseku 14 računa.

“Vi ste svojim učešćem pokazali da znate zašto je važno plaćati porez i kako se novac od poreza vraća ulaganjem u infrastrukturu. Svim projektima koje trenutno imate u opštini pokazujete da prirodne resurse koje imate stavljate u službu lokalnog razvoja i to je veoma važno uz hranu, tradiciju i istorijsko nasleđe koje imate”, rekla je Jovanović.

Ona je pozvala stanovnike Golubca da učestvuju u novim ciklusima nagradne igre i da nastave da neguju svoju poresku odgovornost.

Koordinator izvršne jedinice Požarevac u “Telekomu” Viktor Gligorovski rekao je da vaj faj zona opslužuje maksimalno 300 korisnika sa brzinom od jednog megabita.

“Posebno smo ponosni na to da je kompletno vaj faj drvo domaće proizvodnje. Hvala lokalnoj samoupravi koja nam je pomogla da dobijemo dozvole i što pre damo građanima besplatan internet”, rekao je Gligorovski.

Nagradna igra “Uzmi račun i pobedi” trajala je od 1.februara do 31.marta ove godine, a po procenama je u igri učestvovalo 40 odsto građana koji su poslali više od osam miliona koverata.

KOMENTARIŠI