Google počinje da nam uzima otisak prsta

Google počinje da nam uzima otisak prsta

Foto: Google screenshot

Pojedinim uslugama, koje Google nudi korisnicima u okviru operativnog sistema Android, uskoro ćemo moći da pristupimo logujući se putem Google Chromea i otiska prsta umesto šifre.

Nova mogućnost je, za sada, dostupna samo u pojedinim modelima pametnih telefona, ali bi uskoro trebalo to da postane za sve smartfone koji koriste Android 7 ili noviji. Takođe je omogućeno i logovanje na ostale poznate načine, uključujući PIN-ove i obrasce.

Otisak prsta je već sada moguće koristiti za potvrđivanje transakcija u okviru servisa Google Pay, kao i za logovanje u aplikacije. Otisak će biti moguće koristiti i za logovanje u Googleove veb servise putem Chromea.

To je za sada moguće samo za pregled i promenu lozinki koje su uskladištene na adresi passwords.google.com. Ta kompanija planira da u budućnosti ovom uslugom obuhvati više servisa, među kojima su i oni smešteni u klaudu.

U Googleu smatraju da je izbegavanje lozinke ne samo praktičnije, pošto ne morate da je pamtite, već je i bezbednije.

Ključni podaci za logovanje uskladišteni su lokalno na vašem telefonu, pa se ne mogu presresti ili hakiovti na serverima. Do njih je, takođe, praktično nemoguće doći na prevaru, tj. pomoću phishinga.

Nova Googleova usluga zasnovana je na otvorenim protokolima FIDO2 i WebAuthn, koje različite lokacije na vebu mogu da koriste za bezbednije logovanje. FIDO2 standard je značajno bezbedniji od klasičnih lozinki.

Svi uređaji sa Androidom 7 ili novijim sertifikovani su za taj standard, a Google, takođe, omogućava upotrebu dvostepene provere za logovanje u korisnički nalog.

 

KOMENTARIŠI