Gore kontejneri jer građani bacaju pepeo

Gore kontejneri jer građani bacaju pepeo

Tokom grejne sezone, požarevačkom komunalnom preduzeću veliki problem pravi vruć pepeo koji pojedini građani odlažu u kontejnere. To dovodi do čestog paljenja kontejnera, što ugrožava radnike i pravi veliku štetu.

Kada se odžaci u Požarevcu zadime u grejnoj sezoni, tako krenu i kontejneri. Komunalno preduzeće ima obavezu da iznosi pepeo, iako nije komunalni otpad, ali pojedini građani bacaju ga dok je još vruć, pa dolazi do paljenja kontejnera čak dva, tri puta nedeljno, kažu zaposleni.

foto: RTS
foto: RTS

“Odmah uzimamo vodu ili vozimo na deponiju da prospemo. Iako je samo 5, 6 kontejnera ispražnjeno u kamion, mora da se ide na deponiju, kako se ne bi zapalio kamion”, objašnjava Duan Dibrani, radnik JKP “Komunalne službe” i dodaje da građani obično ne veruju, kada im kažeš da bacaju vruć pepeo. “Oni poriču da je pepeo vruć i smatraju da mi svakako imamo obavezu da ga nosimo, jer plaćaju to.”

U zajednički kontejner pepeo može da baci svako, iz bilo kog dela grada i da se nikada ne sazna ko je. Oni koji imaju svoje kante, nakon lošeg iskustva, razvili su posebne sisteme.

“Desilo se jednom ranije da bacim vruć pepeo. Od tada, novi pepeo iznesem, ali stavim u drugu kantu. Đubretari ako smatraju da može da se utovari, oni ga nose, ako ne onda ga ostave i ja ga čuvam za sledeći put“, kaže Svetozar Miladinović iz Požarevca.

Direktnu i najveću štetu od zapaljenih kontejnera ima požarevačko Komunalno preduzeće. Indirektno, to može da smanji kvalitet usluga za sve građane.

“Kontejneri progore vrlo brzo, a moram da kažem da nam ugrožavaju i smećare”, istakao je direktor JKP “Komunalne službe” Slobodan Jović i dodao da su imali slučaj paljenja vozila. “U tom slučaju smo primorani da vozač i posada na smećaru izruče smeće bilo gde, čak i u centru grada.”

Iz preduzeća Komunalne službe apeluju na građane da čuvaju ono što imaju, jer uskoro stiže 280 novih kontejnera za Požarevac i Kostolac u vrednosti od 12 miliona dinara.

 

KOMENTARIŠI