Gorivo može da poskupi: Zakon o akcizama dozvoljava korekciju cena naftnih derivata

Gorivo može da poskupi: Zakon o akcizama dozvoljava korekciju cena naftnih derivata

Foto: Pixabay // ilustracija

Shodno važećem zakonu o akcizama naftni derivati u Srbiji mogli bi uskoro da poskupe u proseku za nešto više od jednog dinara po litru.

Naime, postojeći zakon dozvoljava da se iznos akcize na naftne derivate uskladi sa rastom cena na malo u prethodnoj godini. Kako je nedavno Republički zavod za statistiku objavio, rast cena na malo u prošloj godini je iznosio 1,7 odsto na godišnjem nivou. To znači da bi za taj iznos i naftni derivati, uz obračun i poreza na dodatu vrednost mogli da “obraduju” vozače.

Kako je akciza za benzin BMB 95 trenutno 56,02 dinara kada se uračuna indeks rasta cena na malo ona bi po novom iznosila 56,99 dinara, a kada se tome doda i PDV cena litra bezolovnog benzina bi bila viša za 1,14 dinara.

Država trenutno cenu litra dizel goriva, evrodizel, opterećuje sa 57,63 dinara za litar, a uz 1,7 odsto rasta taj iznos bi bio 58,61 dinar. Kada se tome doda i porez na dodatu vrednost dolazimo do poskupljenja od 1,18 dinara po litru evrodizela.

Slično je i sa tečnim naftnim gasom, koji ima državno zahvatanje na osnovu akcize od 43,76 dinara po kilogramu. Novi iznos akcize od 44,50 dinara bi značio da bi posle obračuna PDV vozači koji koriste ovo ekološko gorivo za pokretanje svojih vozila plaćali litar 0,89 dinara skuplje.

Poskupeli bi i bioderivati i biogoriva. Akciza na tu vrstu goriva je trenutno 56,30 a bila bi ako se Vlada odluči da primeni zakonsku mogućnost usklađivanja – 57,62 dinara za litar. Uz PDV litar ovog goriva bi bio skuplji za 1,15 dinara.

NEMA ROKA

Država može, ali i ne mora da ukalkuliše ovaj indeks u akcize – objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. – Ne zna se ni kada bi to moglo da bude, jer ne postoji neki rok. Tako je jedne godine povećanje po ovom osnovu usledilo sredinom marta, a lane 1. februara.

KOMENTARIŠI