Grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za podsticaj poljoprivrede

Grad Požarevac izdvaja značajna sredstva za podsticaj poljoprivrede

Grad Požarevac je u prethodne dve godine dodelio sredstva u iznosu od oko sedamdeset miliona dinara u vidu potsticaja poljoprivrednim proizvođačima

Foto: Urban City / Ilustracija

Visina podsticaja se kretala od 40 odsto do 60 odsto. Najviše interesovanja bilo je za nabavku nove mehanizacije i opreme u  poljoprivredi iz oblasti voćarstva, povrtarstva, ratarstva i pčelarstva, pri kupovini kvalitetnih grla junadi, ovaca, koza i svinja tovnih rasa, kao i sufinansiranje kamata kratkoročnih kredita.

Takođe potsticani su i početnici u poljoprivredi. Ukupno u prethodne dve godine je bilo oko pet stotina korisnika opredeljenih sredstava. Grad Požarevac podstiče i edukacije kroz sredstva koja daje udruženjima poljoprivrednih proizvođača i koja daje na odlazak na sajmove poljoprivrede. Sva ova sredstva se opredeljuju posebnim programom mera po Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U toku je Konkurs za dodelu sredstava po Programu mera za 2018. godinu. Programom je predviđeno od 40 do 60 odsto povraćaja sredstava. Sredstva su opredeljena za iste investicije kao i prethodnih godina. Novina u odnosu na prethodnu je to da poljoprivredni proizvođači mogu da konkurišu za dodelu sredstava za osiguranje useva, plodova, zasada, rasadnika i životinja. Konkurs traje do 7. novembra 2018. godine i objavljen je u lokalnom listu Reč naroda, sajtu Grada Požarevca i oglasnoj tabli Lokalne Samouprave.

KOMENTARIŠI