Grad Požarevac obrazložio odluku o dodeli nagrada i povelja

Grad Požarevac obrazložio odluku o dodeli nagrada i povelja

Foto: Urban City / B.P.

Povodom 15. oktobra – Dana oslobođenja Grada Požarevca, nagrade Grada Požarevca u neto iznosu od po 58.600,00 dinara i povelje o nagradi dodeljuju se Mileni Grozdanović, dipl. inž. arhitekture iz Požarevca, Goranu Jovanoviću, filmskom kritičaru iz Požarevca, Milutinu Stankoviću, dipl. inženjeru elektrotehnike iz Požarevca i Slavoljubu Stojadinoviću, penzioneru iz Drmna.

Povodom 15. oktobra – Dana oslobođenja Grada Požarevca, povelje Grada Požarevca dodeljuju se Muškoj odbojkaškoj ekipi Požarevačke gimnazije, Sekciji voltižera pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac, Sekciji višebojaca pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac i Službi hemodijalize Opšte bolnice u Požarevcu.

Grad Požarevac obrazložio je ovu odluku koju prenosimo u celosti:

1. Mileni Grozdanović, master inž. arhitekture iz Požarevca,
Licencirani je master inženjer arhitekture, rođena 1988. godine u Požarevcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Požarevcu. Završava master studije na Univerzitetu Nikola Tesla u Beogradu, odsek arhitektura i urbanizam 2018. godine, kada otvara i svoje Preduzeće za projektovanje i inženjering „DeNiro M.G.“ doo u Požarevcu. 2021.godine postaje član Inženjerske komore sa licencama za projektovanje i izvođenje radova. Od 2014.godine, redovan je član Komisije za planove Grada Požarevca. Sa radnim iskustvom od 14 godina iza sebe ima izgrađenih preko 250 000 m2. Donirala je više veoma važnih projekata za izvođenje radova za potrebe Grada Požarevca i crkava u Braničevskoj eparhiji. Dala je veliki doprinos u oblasti arhitekture u svojoj sredini i šire.

2. Goranu Jovanoviću, filmskom kritičaru iz Požarevca,
Filmski je kritičar, esejita i romanopisac. Jedan je od najcenjenijih filmskih kritičara u zemlji i regionu. Rođen je 1964. godine u Požarevcu, gde se i školovao. Od 1995. do 2010. godine bio je urednik filmskog programa u Centru za kulturu. Od 1990. do 2000. godine redovni je filmski kritičar u listu „Reč naroda“. Idejni je tvorac i selektor Femufa, Festivala muzičkog filma koji se organizuje više od decenije u Centru za kulturu. Autor je mnogih knjiga filmskih eseja. Dobitnik je mnogih priznanja. Dao je veliki doprinos u kulturi Grada Požarevca i šire.

3. Milutinu Stankoviću, dipl. inženjeru elektrotehnike iz Požarevca i
Član je najužeg rukovodstva Saveta inženjera i tehničara Srbije. Rođen je 1952. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Požarevcu. Elektrotehnički fakultet završio je u Beogradu. Svoj rad započeo je u Fabrici kablova u tadašnjem Svetozarevu. 1986. godine počinje sa radom u PD „TEKO“ Kostolac, sa brojnim radnim i rukovodećim funkcijama. Vodio je izgradnju i rekonstrukciju više objekata. U Savezu društava inženjera i tehničara Požarevca aktivan je od 1986. godine. Objavio je više radova i dobitnik je više priznanja. Dao je veliki doprinos u svojoj struci u Gradu Požarevcu i šire.

4. Slavoljubu Stojadinoviću, penzioneru iz Drmna.
Rođen je 1948. godine. Obavljao je čitav niz društvenih funkcija i dužnosti. Bio je predsednik Saveta MZ «Drmno», organizator «SFAS-a» u Kličevcu i odbornik u više mandata u Skupštini Grada Požarevca. Dugogodišnji je predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 Gradske organizacije Požarevac. Dugogodišnji je borac za očuvanje tradicije srpskog naroda i negovanje rodoljublja i slavnih podviga naših predaka. Autor je brojnih članaka i publikacija. Dao je veliki doprinos u više oblasti, kojima se bavio.

POVELjE

1. Muškoj odbojkaškoj ekipi Požarevačke gimnazije,
Dvostruki su šampioni Srbije i Evrope u svom uzrastu. Izuzetan uspeh učenika je rezultat izuzetnog rada, predanosti i talenta. Ostvarili su i veliki uspeh na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2022. godine, gde su osvojili sedmo mesto. Time su na dostojan način reprezentovali svoj Grad i Republiku Srbiju. Dali su veliki doprinos u oblasti sporta u Gradu i šire.

2. Sekciji voltižera pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac,
Sekcija funkcioniše u okviru KD “Knez Mihailo” Požarevac.. Članovi sekcije su najmlađi članovi Društva koji se bave voltižovanjem, njihovi roditelji i trener. Voltižovanje ili gimnastika na konju je konjička disciplina u kojoj takmičar izvodi figure na leđima konja u pokretu. Cilj discipline je da pokaže lakoću i uvežbanost izvođenja figura, kao i razvijen osećaj balansa i koordinacije pokreta tokom izvođenja radnji. U Republici Srbiji, prikaz ove konjičke discipline može se videti samo u Požarevcu, na Ljubičevskom konjičkim igrama, u izvođenju najmlađih članova KD “Knez Mihailo”, starosti od nekoliko meseci do 10 godina. Tačka voltižovanje dece, prvi put je uvrštena u program Ljubičevskoh konjičkih igara 1970. godine. Već više od jedne decenije, voltižeri treniraju pod budnim okom Suzane Janković.

3. Sekciji višebojaca pri Konjičkom društvu „Knez Mihailo“ Požarevac i
Sekcija funkcioniše u okviru KD “Knez Mihailo” Požarevac. Sekcija okuplja članove Društva koji se takmiče i koji su se takmičili u ljubičevskom konjičkom višeboju, sudije, rekvizitere i trenera. Ljubičevski konjički višeboj je skup viteško-sportskih i tradicionalnih istorijskih disciplina, koje se održavaju kao jedinstvena manifestacija konjičkog sporta i originalni oblik narodnog konjičkog takmičenja u okviru Ljubičevskih konjičkih igara. Pobednik Ljubičevskog konjičkog višeboja dobija titulu “Vitez Ljubičevskih konjičkih igara”, kao i viteška znamenja: plašt i sablju. Ljubičevski konjički višeboj je neraskidivi deo Ljubičevskih konjičkih igara i već 60 godina se održava prve nedelje u septembru.

4. Službi hemodijalize Opšte bolnice u Požarevcu.
Služba je osnovana 1978. godine kao Centar za dijalizu. Osnivač službe je bio dr Dragoljub Bojović. U to vreme, Centar je izbio u vrh srpske nefrologije iznedrivši mnogo lekara i sestara. Danas služba broji više zaposlenih i opslužuje ceo Okrug. Ima tesnu saradnju sa drugim medicinskim službama i centrima u Srbiji. Očekuju ponovo otvaranje stacionara nefrologije u novom renoviranom prostoru. Ova služba je dala veliki doprinos u oblasti medicine u Gradu Požarevcu i šire.

KOMENTARIŠI