Grad Požarevac održao prezentaciju na Sajmu turizma

Grad Požarevac održao prezentaciju na Sajmu turizma

Milena Pavlović Barili, autoportret // Wikipedia

Grad Požarevac predstavio je svoju ponudu na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Ovogodišnji akcenat Grada Požarevca na Sajmu turizma je bio na umetnici Mileni Pavlović Barili.

Najavljen je projekat izgradnje Galerije koji je predstavila upravnik Galerije Ljiljana Dabić. Taj budući kompleks obuhvataće memorijalni deo u straoj dvorišnoj kući, prostor za školu slikanja i crtanja za najmlađe, malu letnju scenu za večeri poezije i klasične muzike i novu Galeriju Milene Pavlović Barili u kojoj će biti smeštena postavka od preko 300 Mileninh umetničkih dela.

Ovom prilikom se obratio i direktor Turističke organizacije Grada Požarevca Vasilije Baldić koji je istakao da je je ove godine bila želja da podsete, da pored ostalih sadržaja koji Požarevac i okolina imaju da ponude, podsete i na nasleđe velike Milene Pavlović Barili:

“Tokom svakodnevnih kontakata koje imamo sa turistima iz svih krajeva Srbije, pa i Еvrope i sveta, uvideli smo da mnogi od njih kao nezaobilaznu stanicu imaju upravo galeriju naše umetnice. To je razlog što nas posebno raduje namera grada da osnaži ovo mesto koje će svojim novim izgledom, ali i funkcionalnošću doprineti da se javnost još bolje upozna sa njenim nasleđem. Kao neko ko je na zadatku da što bolje predstavi lepote i znamenitosti Požarevca, želim posebno da istaknem doprinos lokalne samouprave na tom putu. Pored galerije i rekonstrukcije još nekoliko gradskih celina koje će biti interesantne turistima, ne smemo zaboraviti ni to kako danas izgledaju kompleks Požarevačkog mira, ergela ili hipodrom. Ulaganje u ove objekte poslednjih godina već je dalo efekta u broju posetilaca i njihovom zadovoljstvu koje nose sa ovih mesta.“

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović rekao je da putnici i turisti danas sve više tragaju za novim doživljajima i novim uspomenama koje će im doneti jedinstveni i originalni istorijski i kulturni sadržaji:

“Grad Požarevac pod svojim okriljem, ali i u najbližem komšiluku, ima spomenike sećanja na mnoge važne momente ljudskog roda i civilizacije, i to je naša prednost. Počevši od rimskog doba i našeg Viminacijuma, Požarevačkog mira sa početka 18. veka, pa preko Golubačke ili Ramske tvrđave koje se nalaze kraj Dunava u našoj okolini, imamo gotovo kompletnu istorijsku čitanku u Braničevskom okrugu. Tradicija srpskog naroda oslikana je i u obliku naših LJubičevskih konjičkih igara i ergele i hipodroma koji su njihov stožer. Ove godine Igre su proslavile 60 godina postojanja i učvrstile su se u javnosti kao manifestacija koju morate posetiti barem jednom u životu.  Sve navedeno, i LJubičevske konjičke igre, i tvrđave i drevne gradove, možete posetiti i na taj način doživeti duh tog vremena.  Ukoliko ste neko ko naročito poštuje kulturu i umetnost i traga za svim njihovim oblicima, Požarevac je naročito grad za vas. Ponosni smo na naše umetnike i stvaraoce, poput Milivoja Živanovića kada je dramska umetnost u pitanju, ili Milene Pavlović Barili u žanru poezije i slikarstva. Kao što vidite, ove godine smo odlučili da naš nastup na Beogradskom sajmu turizma inspirišemo upravo velikom umetnicom. Našu Milenu i njen talenat su zapamtile gotovo sve prestonice Еvrope i sveta između Prvog i Drugog svetskog rata.  Kao lokalna samouprava, osluškujući upravo želje gostiju grada, ali i samih Požarevljana, ušli smo u proces izgradnje novog kompleksa Galerije posvećene našoj čuvenoj slikarki. Mišljenje stručne javnosti je da smo idejnim rešenjem uspeli da pomirimo duh vremena u kome je živela, kao i vizija koje je predstavljala na svojim platnima a koje su bile daleko ispred njenog vremena.“

Prezentacija je završena performansom posvećenom Mileni Pavlović Barili.

KOMENTARIŠI