Grad Požarevac po 12. put najhumaniji grad u Srbiji

Grad Požarevac po 12. put najhumaniji grad u Srbiji

Danas, 1. februara, u svečanim salonima Gradskog zdanja u Požarevcu, održano je svečano uručivanje priznanja “Najhumaniji grad” i “Šampion solidarnosti”.

Priznanja su uručena od strane Instituta za transfuziju krvi Srbije gradovima koji su u 2021.godini u Srbiji ostvarili najuspešnije rezultate na polju dobrovoljnog davanja krvi.

Grad Požarevac je dvanaesti put zaredom poneo titulu najuspešnijeg Grada prema broju prikupljenih jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, a Crveni krst Požarevac najuspešnija organizacija u Srbiji.

Priznanje za Najhumaniji grad primio je gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović. On je rekao da dvanaestu godinu uzastopno, Grad Požarevac uspeva da animira, sada već generacije dobrovoljnih davaoca krvi, i oni su zapravo centralna tema i vest današnjeg prijema: “Naravno, uzevši u obzir epidemiološku situaciju nije ih bilo moguće sve ugostiti, ali i da je stanje redovno, ovi Svečani saloni bili bi pretesni da prime sve dobrovoljne davaoce krvi našeg grada. Smatram da ovu laskavu titulu ponajviše dugujemo požarevačkom Crvenom krstu koji već više od decenije uspeva da okupi humane ljude i da edukuje one koji će u njih tek izrasti. Kada kažem edukuje, mislim na njihovu strategiju koja se pokazala kao izuzetno uspešna, a sastoji se od toga da se sa poštovanjem i uvažavanjem obraćaju već osnovcima objašnjavajući im da krv život znači. Nemam dilemu da i drugi gradovi i opštine takođe imaju veliki broj humanitaraca, ali ono što Požarevac izdvaja jeste upravo sjajna organizacija već godinama unazad. Crveni krst u Požarevcu je biser sjajne krune srpske solidarnosti, ne samo zbog višegodišnje titule najhumanije sredine kojom se kitimo. Nepravedno bi bilo ne pomenuti i rad javne kuhinje, dragocene gerontodomaćice, kao i pomoć u hrani i ogrevu za one koji ne mogu sami da ih obezbede. Poverenje sticano kod građana, vraćeno je uvek fantastičnim odazivom u dobrovoljnom davalaštvu krvi, i to ne samo pojedinaca već i od strane različitih udruženja i organizacija. Ne govorim ovo samo kao dobar domaćin, ali zaista smatram i da ovaj rezultat koji danas proslavljamo ne bi bio ovako sjajan da nije pomoći i saradnje Instituta za transfuziju krvi Srbije. Njihove predstavnike više i ne smatramo za goste, već za one koji imaju ključeve grada i nadamo se da ih nose u svojim srcima. Čestitam od srca i kao gradonačelnik ali i kao građanin svim dobrovoljnim davaocima krvi u našem Požarevcu na ovoj dvanaestoj tituli koju ste nam doneli – Tituli najhumanije sredine u Srbiji. Pozivam ostale opštine i gradove da nas u ovoj, uslovno rečeno, trci stignu i prestignu, jer ona je jedina trka u kojoj ne pobeđuju samo oni koji u njoj ne učestvuju.“

Jelena Rašić sekretar Crvenog krsta Požarevac ovom prilikom je istakla da su za ovaj rezultat najzaslužniji sami građani Požarevca. Ona je dodala da je Crveni krst Požarevac u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije realizovao 73 akcije dobrovoljnog davanja krvi u kojima je prikupljeno preko 4000 jedinica dragocene tečnosti. Ostvareni nivo davanja krvi u odnosu na broj stanovnika u 2021. godini iznosi 5,35 odsto. Rašićeva je naglasila da ovogodišnje priznanje ima posebnu težinu zato što je ostvaren u još jednoj godini pod pandemijom korona virusa.

Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije se zahvalio požarevljanima na humanosti.

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije je uručila plakete KPZ Zabela, sindikatu ED Požarevac i direktorima svih srednjih škola, dijamantsku plaketu je dobio predsednik CK Požarevac Milutin Avramović.

KOMENTARIŠI