Grad Požarevac postao vlasnik Doma vojske

Grad Požarevac postao vlasnik Doma vojske

Foto: Urban City // B.P.

Objekat nekadašnjeg Doma vojske u Požarevcu, kao kultne zgrade u srcu gradskog jezgra, prelazi u vlasništvo grada i građana, objavio je danas gradonačelnik Požarevca.

Danas je potpisan ugovor između Grada Požarevca i Republičke direkcije za imovinu koju je predstavljao njen direktor Jovan Vorkapić, a u vezi pripajanja Doma vojske u vlasništvo Grada Požarevca.

Nakon potpisivanja ugovora i uplate prve rate, grad Požarevac se knjiži kao vlasnik “Doma vojske” .

Uslediće izrada projektno tehničke dokumentacije sanacije i adaptacije Doma vojske.

Na sednici Skupštine Grada Požarevca koja je održana u februaru 2022, odbornici su usvojili odluku o kupovini Doma vojske po procenjenoj vrednosti od 644.777 evra u pet godišnjih rata.

Hotel Grand

Hotel „Grand” smatra se prvim pravim hotelom u Požarevcu, posebno izgrađenim za ugostiteljsku namenu, za razliku od prethodno izgrađenih hotela, koji su prvenstveno bili kafane i gostionice. Izgradio ga je 1904. godine Milorad Karamarković, znameniti industrijalac, trgovac i preduzimač.

Hotel je bio moderno projektovano zdanje od 2500 kvadrata, sa šesnaest soba, prostranom kafanom, kuhinjom sa ostavom i podrumom, a bio je i opremljen revolucionarnim uređajima za početak dvadesetog veka. U hotelu su se održavale raskošne zabave i bioskopske projekcije.

Posle Drugog svetskog rata, preuređen je i pretvoren u Dom vojske.

Nastavio je da bude među omiljenim mestima za zabavu zahvaljujući modernoj i prostranoj bašti u kojoj su se dešavale igranke u pratnji vojnog orkestra. Oronulošću kompleksa, zemljište na kojoj se nalazila bašta je prodato i umesto nje je izgrađen poslovno-stambeni objekat “Evrocentar”.

Fasada hotela „Grand” je pod zaštitom države, ali preko šezdeset godina nije renovirana, te postoji opasnost od pada.

Grad Požarevac je u prošlosti imao interesovanje da finansira kompletnu rekonstrukciju, ali je dobio dozvolu samo za saniranje vidljivih oštećenja. Od 2006. godine, Ministarstvo odbrane nudilo je Klub vojske tri puta Gradu, za naknadu od 240 miliona dinara, ali se tadašnje gradske vlasti nisu oglasile.

Ovaj objekat se nalazi na zemljištu veličine 8,9 ara, a površina objekta iznosi preko 1592 kvadrata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI