Održan štrajk upozorenja u PKC-u, za sedam dana generalni štrajk

Održan štrajk upozorenja u PKC-u, za sedam dana generalni štrajk

Foto: Urban City // I.P.

Radnici PKC Wiring System d.o.o. u Smederevu, vođeni fabričkim sindikatom Sloga, održali su, kao što je prethodno najavljeno, jednočasovni štrajk upozorenja od 10 do 11 sati u izlaznom magacinu kompanije, navodi se u saopštenju Sindikata Sloga.

Tokom štrajka, štrajkačima i predsedniku štrajkačkog odbora bilo je fizički onemogućeno da napuste magacin, a generalni direktor Nenad Moskić sa saradnicima bio je prisutan, sprečavajući štrajkače da napuste prostor čak i za osnovne fiziološke potrebe.

Vikendom su vršeni pritisci na zaposlene, posebno na predstavnike Štrajkačkog odbora, sa pretnjama suspenzijom. Takođe, od sindikata je zahtevan spisak zaposlenih koji su učestvovali u štrajku, što im nije omogućeno, saopštio je Sindikat Sloga.

Budući da nema naznaka pozitivnih promena ili pregovora, Štrajkački odbor je odlučio da 18. decembra započne generalni štrajk u skladu sa zakonom. Glavni zahtevi radnika uključuju povećanje neto zarada za 32 posto, povećanje regresa za godišnji odmor, povećanje iznosa za topli obrok, uvođenje platnih razreda, poboljšanje uslova rada, povećanje godišnjeg odmora, i ukidanje procedure čekiranja radnika za fiziološke potrebe.

PKC Wiring System, proizvođač kablovskih snopova za industriju komercijalnih vozila, ima svoje pogone u Smederevu i Požarevcu i prema tvrdnjama radnika imaju zarade koje su, najniže u celokupnoj industriji u Srbiji koja se bavi proizvodnjom automobilskih i kamionskih kablova.

KOMENTARIŠI