Novi protokol u slučaju dojave o bombi u školama

Novi protokol u slučaju dojave o bombi u školama

Foto: Urban City // B.P.

MUP i Ministarstvo prosvete proširiće dosadašnji protokol o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojava o postavljenim eksplozivnim napravama.

Prema dogovoru koji treba da bude i konačno definisan objekti će biti pregledani posle nastave. Nadležne policijske uprave biće zadužene da pregledaju objekte uveče posle kraja nastave ili rano ujutro pre početka radnog dana. Potom zajedno sa domarom sledi zaključavanje objekta.

Kako je najavljeno, u novu bezbednosnu strategiju biće uključena i komunalna policija.

Neštoi drugačija pravila će biti i kada je reč o vrtićima. U slučaju predškolskih ustanova, roditelji će dovoditi decu do ulaznih vrata u objekat.

Novi protokol će imati definisane korake nadležnih i u slučaju da je pretnja upućena direktno školi ili MUP-u.

Najavljeno i da će protokol biti prilagođen u skladu sa vremenskim prilikama.

Razmatra se nekoliko mogućnosti na koje utiče i kakve su vremenske prilike kako deca ne bi bila napolju. Ukoliko dojava o podmetnutoj eksplozivnoj napravi bude prijavljena MUP-u, svi ostaju u svojim prostorijama dok ne dođu policijski službenici koji će izvršiti pregled.

Prema dosadašnjim saznanjima otkriveno je nekoliko lokacija sa kojih su upućivane pretnje, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić da je u toku temeljna istraga na otkrivanju pošaljioca dojava o bombama u beogradskim školama, a koja je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usmerena na prikupljanju materijalnih dokaza prema učiniocima za koje postoje osnovi sumnje da vrše krivična dela Izazivanje panike i nereda.

KOMENTARIŠI