Građani će dobiti poziv

Građani će dobiti poziv

Foto: Pixabay // ilustracija

Princip prijavljivanja za vakcinaciju preko e-Uprave omogućio je da prioritetne grupe, pre svega zdravstveni radnici i najstariji sugrađani, prvi stignu do vakcine, rekao je za RTS direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je do sada više od 508.000 građana primilo prvu dozu vakcine dok je 19.000 i revakcinisamo. Blizu milion građana izrazilo je želju da se vakciniše, rekao je Mihailo Jovanović.

Osim preko e-Uprave, građani se za vakcinaciju prijavljuju i na broj 0800 222 334, a lokalne samouprave takođe imaju brojeve telefona za prijavljivanje.

“Princip prijavljivanja preko e-Uprave omogućio nam je da upravo najstariji građani i zdravstveni radnici stignu prvi do vakcine”, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima građani su poslušali savete i najveći broj se izjasnio da bi primio bilo koju vakcinu koju naša Agencija za lekove odobri.

Revakcinacija je ozbiljan logistički posao i poruka građanima je da tačno tri nedelje posle prve doze treba da prime i revakcinu, objasnio je Jovanović. “Dva dana pre toga dobiće i poruku i idu na isto mesto gde su primili prvu dozu.”

On kaže da će se otvoriti i novi punktovi kako na ista mesta ne bi išli i oni koji primaju prvu dozu i oni koji se revakcinišu.

Nema zloupotreba

Građani ne treba da brinu, kaže Jovanović, i svi koji su se vakcinisali dobiće i revakcinu a takođe i svi koji su se prijavili a još nisu dobili poziv biće vakcinisani i revakcinisani.

Zlupotreba, kaže, nema upravo zato što je sistem napravljen tako da prati sve faze vakcinisanja. Takođe, svi oni koji žive i rade u Srbiji imaju pravo da se prijave i da budu vakcinisani.

“Pored naših građana, za vakcinu mogu da se prijave i strani državljani koji žive i rade u Srbiji. Oni, međutim, predstavljaju svega osam promila”, rekao je za RTS direktor Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu Mihailo Jovanović.

KOMENTARIŠI