PODELI
Foto: Urban City / B.P.

Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) izjavila je za RTS da građani trenutno ne mogu da dođu na šaltere RGZ-a, jer je posle hakerskih napada bilo potrebno da se servisi i podaci zaštite.

Sada se postepeno i fazno pušta u rad svih službi za katastar nepokretnosti, objasnila je Radovićeva.

Maja Radović izjavila je za RTS da RGZ smatra da su svi podaci građana Srbije koji se nalaze u njihovim bazama bezbedni. Nedavno su zbog hakerskih napada servisi Geodetskog zavoda bili nedostupni.

Radovićeva je rekla je za RTS da građani poslove koji se odnose na kupoprodaju nepokretnosti mogu da obavljaju kod javnih beležnika, kao i da je taj servis je dostupan od 20. juna.

Kada je reč o ličnom dolasku u službe katastra, Radovićeva kaže jedini razlog zbog kojeg bi građani trebalo da dođu u službe katastra je da predaju zahtev za upis nepokretnosti koju su kupili pre 10 do 30 godina.

Objašnjava da je list nepokretnosti dostupan onlajn za građane kod svih državnih institucija, te da ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi dolazili u RGZ po taj list.

“Jedino banke povremeno traže list nepokretnosti u papirnom obliku. Nažalost, u ovoj situaciji, iako je Narodna banka Srbije odobrila za korišćenje digitalni oblik, one to ne prihvataju. U tom slučaju, građani dokument dobijaju kod javnih beležnika”, objašnjava Radovićeva.

Zašto Katastar prethodnih dana nije radio

Prema njenim rečima, proteklih dana katastar nije radio, jer je bilo potrebno da se zaštite servisi i podaci.

“Sada se postepeno i fazno pušta u rad svih službi katastra nepokretnosti. To je razlog zašto građani trenutno ne mogu da dođu na šaltere RGZ-a”, kaže Radovićeva.

Kaže i da RGZ smatra da su svi podaci građana Srbije koji se nalaze u njihovim bazama bezbedni.

Navodi i da su pozvali Poverenika za informacije od javnog značaja da u najkraćem roku organizuje vanredni inspekcijski nadzor, kako bi potvrdio ili opovrgli te tvrdnje.

KOMENTARIŠI