Notari od ponedeljka i zvanično više ne traže list nepokretnosti, tako da građani ne moraju da idu u katastar po taj dokument. Uredba Vlade koja je nedavno doneta precizira uslove izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija, rekla je za RTS pomoćnica direktora Sektora za katastar nepokretnosti Ognjenka Ilić.

“Najbitnije za građane je da znaju da od danas ne moraju da odlaze u službe za katastar nepokretnosti kako bi pribavili izvod iz liste nepokretnosti već to mogu da učine i kod javnih beležnika i geodetskih organizacija. Izvod pribavljen na ovakav način ima istu vrednost kao da ga je pribavio Republički geodetski zavod”, rekla je Ognjenka Ilić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako je dodala, izvod se izdaje iz centralne baze koja podrazumeva pouzdanost i zaštitu podataka i ne postoji nikakva mogućnost za falsifikovanje.

Izvod iz lista nepokretnosti u papirnom obliku se koristi oko poslovanja vezano za nacionalnu korporaciju koja se bavi osiguranjem kredita koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina obezbeđenih hipotekom, objasnila je Ilićeva.

“Mi imamo jako veliki broj korisnika preko e-šaltera, između ostalog to su i poslovne banke i verujem da će se uskoro i taj proces potpuno digitalizovati”, kaže pomoćnica direktora Sektora za katastar nepokretnosti.

Stranka kao i do sada može da podnese zahtev za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, uplati tksu i Služba za katastar će joj izdati izvod iz lista nepokretnosti, međutim, građanima taj izvod nije potreban. Državni organi su preko servisne magistrale povezani i po službenoj dužnosti pribavljaju sve podatke iz službenih evidencija.

“Građani ako žele da provere status svoje nepokretnosti to mogu vrlo lako da učine preko interneta jer su sve digitalne mogućnosti obezbeđene i nema potrebe da građani troše svoje vreme i odlaze u Službe za katastar nepokretnosti. Uz to još uvek su na snazi mere zaštite od koronavirusa tako da građani u te službe mogu da dođu isključivo u zakazano vreme”, naglasila je Ilićeva.

Ukoliko javni beležnik nabavlja taj izvod iz lista nepokretnosti taksa se plaća u iznosu od 540 dinara, a ukoliko to radi u službi za katastar po zakonu o adminsitrativnim taksama iznos koji se plaća je oko 1.250 dinara.

Novom zakonskom odredbom i mogućnošću da javni beležnik nabavlja izvod iz lista nepokretnosti praktično je zaokružena reforma prometa nepokretnosti i građani od danas na jednom mestu mogu da obave ceo postupak, rekla je Ognjenka Ilić.

KOMENTARIŠI