Gradonačelnik Požarevca potpisao povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim...

Gradonačelnik Požarevca potpisao povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem

Foto: Urban City / B.P.

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su u četvrtak povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) i obavezali da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu.

Reč je o lokalnim samoupravama koje su prolaskom kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima.

U BFC klubu su i gradovi i opštine koji su trenutno u procesu certifikacije, a još sedam se opredelilo da uđe u proces i pristupi novom radnom telu NALED-a.

Članovi BFC kluba biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Leskovac, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je članstvo u Klubu rezervisano za gradove i opštine koje rade i žele da rade po meri privrede, odnosno, koje, kako navodi, osluškuju potrebe privrede.

“Cilj nam je da u ovom klubu okupimo najbolje gradove i opštine koje žele da rade na sebi i koje žele da naprave dobro poslovno okruženje”, rekla je Jovanović.

Kaže da će Klub imati podršku stručnog tima NALED-a koji će im pomagati da se postupci od kojih zavisi razvoj investicija ubrzaju i unaprede, a Klub će se, kako navodi, baviti temama koje se tiču eksproprijacije, izdavanja dozvola za gradnju, javnim i privatnim investicijama, imovinsko-pravnim pitanja…

Jovanović je pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da se aktivno uključe u rad Kluba i da pokreću inicijative koje će poboljšati poslovno okruženje.

Imovinsko-pravna pitanja nad nepokretnostima jedan su od problema koji najviše opterećuju lokalne samouprave o čemu je na prvoj sednici BFC kluba govorio direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković sa kojim su gradonačelnici i predsednici lokalnih samouprava diskutovali o rešenjima za unapređenje saradnje lokalnih službi i katastra.

Drašković je kazao da je zadovoljan saradnjom između RGZ-a i lokalnih samouprava, jer se, dodaje, sada komunikacija odvija elektronskim putem i da RGZ zbog toga ima dobru dinamiku odgovara na zahteve sa lokala.

Apelovao je na predstavnike lokalnih samouprava da ubrazaju proces digitalizacije na nivou svojih gradova i opština i primećuje da digitalni procesi nisu najbolje prihvaćeni u pojedinim mestima.

“Pojedine lokalne samouprave nisu podigle digitalni nivo koji je potreban, na primer, notarski sistem je i dalje analogan. Dešava se da ako radimo infrastrukturne projekte koji obuhvataju više lokalnih samouprava, a ako neka ne isprati digitalizaciju, ona koči sledeću lokalnu samoupravu. Na primer, Niš i Pirot završe eksproprijaciju, a Dimitrovgrad zakoči jer su neki digitalni proseci zaglavljeni u sistemu”, naveo je Drašković.

Naglasio je da je jako važno da se digitalizacija uravnoteži kako bi RGZ i lokalne samouprave bile više poslovno umrežene.

Prva predsedavajuća platformom za dijalog najuspešnijih samouprava sa državom, privredom i međunarodnom zajednicom biće gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je istakla da će ciljevi BFC kluba biti unapređenje zakonskog okvira za lokalni razvoj, primena najviših međunarodnih standarda povoljnog poslovnog okruženja, optimizacija procedura i digitalizacija usluga za građane i privredu, razmena najboljih praksi u radu gradova i opština i promocija investicija i preduzetništva.

“Iza osnivanja BFC Kluba stoji jednostavna, ali važna filozofija: gradovi i opštine koji su lideri razvoja zaslužuju poseban tretman od države i svih institucija, da bi još snažnije predvodili razvoj naše zemlje. U isto vreme, lideri u razvoju imaju obavezu da razmenjuju svoja iskustva i međusobno i sa opštinama koje zaostaju u razvoju, da bi i drugima pomogli da učestvuju u benefitima ekonomskog rasta”, rekla je Sotirovski.

Naime, sprovođenje BFC programa počelo je u Srbiji 2007. i do 2012. u njemu je učestvovalo više od 50 gradova i opština.

Od 2012. BFC prerasta u regionalni program i sprovodi se i u Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Do 2020. kroz BFC SEE program prošlo je 29 samouprava iz Srbije od čega je 12 uspešno certifikovano Ruma, Pirot, Leskovac, Stara Pazova, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Sombor, Pećinci, Ćuprija, Požarevac, Čačak, dok je devet u procesu certifikacije ili recertifikacije Niš, Subotica, Sombor, Užice, Bor, Velika Plana, Paraćin, Raška i Gornji Milanovac.

BFC SEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samouprava nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja.

KOMENTARIŠI