Gradonačelnik ugostio učenike iz Slovenije

Gradonačelnik ugostio učenike iz Slovenije

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa saradnicima priredio je, u svečanoj Sali Gradskog zdanja, prijem za decu iz Slovenije koja trenutno borave u ovom gradu povodom realizacije zajedničkog projekata „Ručno pravljeni pokloni od reciklažnog materijala“ sa učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“.

Projekat, pored ostalog, podrazumeva međusobno upoznavanje kultura Srbije i Slovenije kao i razmenu učenika što dodatno poboljšava već dobre odnose i podstiče razmenu znanja. Učesnike iz Trbovija i Požarevca okupio je projekat koji ima za cilj očuvanje i podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine kroz recikliranje i edukaciju dece.

ucenici_3Gradonačelnik Spasović je tom prilikom rekao:

“Drago mi je da je decu iz Trbovlja iz Slovenije i iz Požarevca okupio projekta koji za cilj ima očuvanje i podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine kroz recikliranje ali i edukaciju dece. Problem reciklaže smo u Požarevcu već detektovali i jasno označili tako da će razmena iskustava  onih za koje se kaže da na njima svet ostaje biti veoma dragocena. Grad Požarevac je upravo za vreme održavanja jedne od svojih najvećih manifestacija 53. LJubičevskih konjičkih igara, potrudio se da na jedan umetnički način skrene pažnju o značaju zaštite životne sredine. To su bile privremene instalacijske postavke koje je osmislila i dizajnirala moja savetnica koja je i prisutna ovde Svetlana Milutinović. ucenici_2Ta postavka je bila napravljena od recikliranih materijala tačnije plastičnih flaša i mislim da smo uspeli da skrenemo pažnju javnosti i pogotovo mladih ljudi na ovaj problem.Naravno nemerljiv efekat vašeg druženja je i to što ćete saznati više jedni o drugima i o kulturi zemlje vaših vršnjaka i siguran sam prijateljstva za čitav život. Toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da ste tokom ovog projekta gosti jedni kod drugih u svojim domovima te je i to prilika da se na delu pokaže tradicionalno srpsko i slovenačko gostoprimstvo. Raduje me mogućnost i eventualne razmene učenika na srednjoškolskom nivou, što bi dodatno poboljšalo već dobre odnose i podstaklo razmenu znanja.Drago mi je što ćemo uz vas a zahvaljujući ovom projektu i mi stariji imati prilike da razgovaramo o mogućoj saradnji dva grada i siguran sam da ćemo pronaći zajedničke interese za saradnju u oblasti privrede i ekonomije ali i kulture i umentosti. Pohvalio bih ideju koju su podstakle ove dve obrazovne ustanove i nadam se da će ovim primerom krenuti i druge ustanove i organizacije, rekao je gradonačelnik Spasović izrazivši posebnu zahvalnost Republici Sloveniji na pružanju pomoći prilikom rekonstrukcije škola stradalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine u selima kraj Mlave na teritoriji grada Požarevca.”

ucenici_5U okviru projekta „Reciklirani pokloni“ učenici prave novogodišnje poklone od recikliranih materijala i upoznaju se sa osnovnim karakteristikama i kulturom zemlje partnerske škole. Projekat finansira Zavod Republike Slovenije za školstvo.

Učenici OŠ „Sveti Sava“ će uz pratnju svojih nastavnika uzvrati posetu u decembru, kada se projekat završava, rekla je direktorka ove obrazovne ustanove Margareta Sekulović, i zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci pri realizaciji ovih projektnih aktivnosti.

KOMENTARIŠI