Grčka primila prve srpske turiste

Grčka primila prve srpske turiste

Kao što je i obećano, Grčka je primila prve srpske turiste. Ide se individualno, ali i autobuskim prevozom. Oba ulaza u Grčku – iz Bugarske i iz Severne Makedonije rade punim kapacitetom.

Prvi izveštaji govore da se na granicama ne čeka ako imate potrebna dokumenta, a to je Personalni lokacijski formular koji čine lični podaci, podatak o vakcinaciji ili pi-si-ar test, mesto i dužinu boravka i granični prelaz.

Obrazac se preuzima onlajn sa sajta grčke ambasade. Dan pre puta dobija se onlajn potvrda sa kojom se prelazi granica. Deci do pet godina nije potreban pi-si-ar test, a osiguranje je obavezno.

Vodiči kažu da su spremni i apartmani i plaže. Suncobrani su udaljeni četiri metra, na plaži maska nije obavezna. U ugostiteljskim objektima, samoposlugama i radnjama maska je obavezna.

Cene namirnica su nepromenjene, a snabdevenost je veoma dobra. U slučaju razbolevanja, vlada Grčke leči zaraženog člana porodice, a određeni hoteli su pretvoreni u karantine.

“Naše putno osiguranje obezbedilo je i kovid varijantu osiguranja”, kaže direktor turističke agencije “Robinson” Ljubiša Nešovanović.

Kroz Grčku se može putovati uz obezbeđen smeštaj tamo gde idete i potvrdu da je on rezervisan. Može se ići i trajektom, ali pre svakog ukrcavanja morate popuniti obrazac sa izjavom da ste primili vakcinu ili da imate pi-si-ar test.

“Sa terena nam javljaju da cene nisu promenjene od prošle godine. Pića u kafićima i restoranima kreću se od 1,5 do 3,5 evra. Kafe su od 1,5 do 2,5 evra. Giros je od 2,3 do 3 evra, a sami obroci se kreću do 10 evra”, rekao je Nešovanović.

Cene smeštaja variraju, a najviše će biti od 20. jula do 20. avgusta, kad mogu biti veće i nekoliko puta. Prihvataju se i internet rezerevacije s tim što se traži potvrda o plaćenju i da je rezervacija potvrđena.

Za kućne ljubimce ostaje standardna procedura. Kako nezvanično RTS saznaje, za nekoliko dana će vlada Severne Makedonije ukinuti plaćanje putarine za sve građane Srbije.

KOMENTARIŠI