Grčko ostrvo koje raj za hedoniste

Grčko ostrvo koje raj za hedoniste

Grčko ostrvo Kos odiše starim mediteranskim šarmom, koji se u uniformisanom modernom turizmu sve ređe pronalazi. Rodno mesto Hipokrata čuva ostatke najstarije bolnice i medicinske škole na svetu.

S vremena na vreme, u novinama se objavi ispovest nekog avanturiste, koji je dao otkaz na poslu, pozdravio se sa najbližima i na malom ostrvu otvorio bar na plaži… Kos je upravo idealna lokacija za ovakvu ideju! Čak i ako nikada niste bili hedonista, ovde ćete sigurno da “spustite gard” i sebi dozvolite da se uljuljkate u opuštajućem ritmu Grčke, koji prosto mami na uživanje.

S obzirom na to da je ovo ostrvo iz grupe Dodekaneza dugačko svega 45 kilometara (široko od dva do 11 km), kolima se lako može obići za samo nekoliko sati. Putevi su veoma kvalitetni, a signalizacija besprekorna. Rentakar agencija postoji na svakom ćošku, a cene su od 30 evra na dan, pa naviše.

Kos spada u nedovoljno otkrivena grčka ostrva kada su srpski gosti u pitanju, iako je već dugo izuzetno cenjen među turistima iz Evrope. Najviše gostiju dolazi iz Skandinavije, a nekoliko puta ovde je organizovan i izbor za mis Švedske!

Ostrvo je rodno mesto Hipokrata (460 godine p. n. e.), oca savremene medicine. U centru glavnog grada nalazi se čuveno Hipokratovo drvo, prečnika skoro deset metara. U njegovoj hladovini, slavni lekar je navodno držao predavanja studentima. Na samo četiri kilometra od grada je Asklepion, arheološki ostaci prve bolnice i škole medicine na svetu. Do ove turističke atrakcije može se iz grada doći simptičnim vozićem.

Grad Kos nazivaju mlađim bratom glavnog grada Rodosa. Ipak, ovde nema gungule i ludnice, koja krasi ulice “velikog brata”. Kos je pitom, sa starim mediteranskim šarmom, koji je usled globalne turističke eksloatacije, sve teže pronaći na celom Sredozemlju!

Grad se diči i tvrđavom koju su 1315. podigli vitezovi reda Svetog Jovana. Do Kosove verzije Kalemegdana vodi most, koji tvrđavu spaja sa atraktivnom Avenijom palmi. Ne bi trebalo zaobići ni Agoru (ostatke 2.500 godina starog naselja), Hipokratov institut i muzej, arheološki muzej, kao i rimski Odeon. Kada je šoping u pitanju, na raspolaganju su sve vrste suvenira, ali za neku ozbiljniju kupovinu bolje je otići na obližnji Rodos.

Ipak, glavna atrakcija ostrva su peščane plaže, koje spadaju među najlepše na Mediteranu. Kada sednete u kola, na oko 15 kilometara zapadno od centra prestonice nailazite na malo mesto Marmari, sa istoimenom dugačkom plažom od belog peska. Severozapadni vetar, koji ovde uvek duva, stvara talase i ovoj poludivljoj plaži daje dodatnu dozu romantike. Na jugu, voda je nešto mirnija, a najpopularnija je Rajska plaža, izuzetne lepote, ali načičkana ležaljkama i baštama kafea. Do egzotičnih i skrivenih uvala u Kamariju i Kefalosu (na samom jugozapadu) može se doći samo “of-roud” vožnjom ili jedrenjakom s mora.

Ko voli toplo more, mogao bi neprijatno da se iznenadi. Voda je ovde, za razliku od nekih drugih južnih grčkih destinacija, nešto hladnija. S druge strane, more je kristalno čisto, na mnogim plažama čak i karipski tirkizno, pa opijeni prirodnim lepotama brzo zaboravite na jezu pri ulasku u plićak.

Ostrvo je na samo sedam kilometara od turske obale i grad Kos gleda se sa Bodrumom, pa svakog dana grčki i turski izletnički brodovi plove u suprotnim smerovima. Iako je netrpeljivost između dve zemlje velika, kada je biznis u pitanju, Grci i Turci brzo se dogovore. Vožnja do Bodruma traje oko sat vremena.

Kos sigurno ne spada među “najluđa” grčka ostrva. Ipak, to ne znači da za “noćne ptice” ovde nema mesta. U glavnom gradu provod je rezervisan za Ulicu barova. Diskoteke i pabovi su puni već oko 21, ali “ono pravo” počinje tek u ponoć i traje sve do pet izjutra.

Lepota Kosa je u tome, što u razmaku “od pet minuta” možete da pronađete dva potpuno različita kutka za uživanje. U jednom trenutku držite metaksu u ruci i đuskate uz sirtaki ili ritmove moderne muzike, a u sledećem, sa voljenom osobom u potpunoj tišini (izuzev zvuka talasa) šetate duž jedne od nepreglednih peščanih plaža…

KOMENTARIŠI