PODELI
Foto: Energija Kostolac

Podsistemi koji su dužni da funkcionišu u zimskim uslovima su provereni, a sitni nedostaci na njima otklonjeni.

Početkom oktobra počele su pripreme za početak ovogodišnje grejne sezone, koja je zvanično startovala 15. oktobra. Samo na području Požarevca, JP „Toplifikacija“, kome toplotnu energiju isporučuju „Termoelektrane Kostolac“, greje ukupno 9.100 objekata na teritoriji grada Požarevca, od čega 8.300 domaćinstava, 770 objekata javne i komercijalne delatnosti i četiri industrijska objekta.

Godišnje se kupcima isporuči 600 teradžula toplotne energije. Grejni dan traje od šest do 21 čas ukoliko je spoljna temperatura u rasponu od nula do 12 stepeni. Ukoliko je temperatura ispod nule, greje se bez prekida i u tom periodu održavaju se propisane temperature po režimu rada koji je određen odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom. U novogodišnjoj noći isporuka toplotne energije se ne prekida, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Foto: Energija Kostolac

Vladimir Despotović, glavni inženjer proizvodnje u TE „Kostolac A“, ističe da je početak ovogodišnje grejne sezone protekao bez većih problema.

– JP „Toplifikacija“ Požarevac i naša Služba grejanja su nešto ranije nego prethodnih godina završili poslove na remontu primara, pa smo već 10. septembra počeli sa punjenjem sistema za daljinski sistem grejanja.

Tople probe počele su 7. oktobra, angažovanjem bloka A2, a od 28. oktobra angažovan je i blok A1. Blokovi dobro funkcionišu – kaže Despotović.

Vremenski uslovi još ne odgovaraju zimskim. Podsistemi koji su dužni da funkcionišu u zimskim uslovima su provereni, a sitni nedostaci na njima otklonjeni.

KOMENTARIŠI