Grundig, Telefunken, Nordmende – Gde su nestali?

Grundig, Telefunken, Nordmende – Gde su nestali?

Moderna zabavna elektronika svoje korene vuče iz Nemačke. No zvučna imena vezana uz tehniku „Made in Germany" poput Telefunkena, Grundiga i Nordmendea su nestala. Šta se sa njima dogodilo?

Istorija moderne zabavne tehnike tesno je vezana za Nemačku. Inženjeri Telefunkena u šezdesetim su bili presudni za razvoj TV-prijemnika u boji. No upravo je proboj televizora u boji označio početak pada tradicionalne nemačke kompanije osnovane još 1903, i to po nalogu cara Vilhelma II.

Na kraju je Telefunkenu presudila konkurencija iz Azije. Ni spajanje sa elektronskim divom AEG nije pomoglo laganoj, ali sigurnoj propasti marke koja jednostavno nije pronalazila odgovore na ideje i impulse japanskih koncerna poput Sonija. Na kraju u osamdesetim od Telefunkena nije ostalo ništa više od imena. Telefunken danas egzistira na tržištu samo kao ime iza kojeg deluju mnogi proizvođači, što baš i ne uliva  poverenje potrošača.

Telefunken nalepnica, sadržaj iz Turske

Na ovogodišnjem sajmu zabavne elektronike u Berlinu IFA, koji traje do 6. septembra, Telefunken se pojavio sa jednim TV-prijemnikom koji proizvodi zapadnom tržištu potpuno nepoznati turski koncern Vestel. Turski koncern tržište sabdeva i aparatima za domaćinstvo koji nose amblem tradicionalne nemačke marke.

Telefuneknov TV prijemnik iz šezdesetih

No, na tržištu se pojavljuju i proizvodi sa nalepnicom Telefunkena koji ne dolaze iz pogona turskog koncerna Vestel. Trgovački lanac Real prodaje zvučnike sa oznakom Telefunkena. Jedna fabrika iz Brilona prodaje Telefunken rasvetu, a da zbunjenost potrošača bude još veća, južnonemačka firma Kerher, koju korisnici poznaju po uređajima za čišćenje, na tržište je upravo izbacila električni bicikl marke Telefunken.

Grundigu je samo ime ostalo nemačko

Lista tradicionalnih nemačkih marki koje su tesno povezane sa razvojem zabavne elektronike, a koje sada egzistiraju isključivo kao ime, podugačka je. Metz, kojeg mnogi stariji Nemci povezuju s pojmom TV-prijemnika, sada je u vlasništvu kineskog koncerna Skyworth i na IFA-i ponosno pokazuje svoj najnoviji LCD televizor sa HDR tehnologijom. Metz još jedan mali deo svojih uređaja zaista proizvodi u Nemačkoj. Isto kao i tradicionalna marka Loewe, osnovana 1923.

Grundig

No dok su ove dve tradicionalne marke još i zadržale manji deo proizvodnje u Nemačkoj, nekadašnji elektronski div Grundig se potpuno povukao iz svoje „domovine”. Nakon brojnih peripetija, Grundig, koji je osnovan „tek” 1946., ali se zato povezuje sa pojmom nemačkog privrednog čuda, od 2007. se nalazi u rukama turskog Holdinga Koç. Turski investor je u Nemačkoj zadržao samo nekoliko radnih mesta u logistici. Mnogo vrednije je samo ime koje je, zahvaljujući i mnogim „gastarbajterima”, postalo sinonimom za blještavo potrošačko društvo Zapada. I dan danas vas nakon izlaska iz voza u Minhenu dočeka ogromna Grundigova reklama – prizor koji je za mnoge došljake prvo što ugledaju kada stignu u Nemačku. No Grundig sa Nemačkom, osim istorije, nema više mnogo veze.

Povratak Nordmendea

Na ovogodišnjem sajmu IFA jedna druga kultna nemačka elektronska marka slavi skromni povratak na tržište. Nordmende, osnovan 1923. u Drezdenu, posle Drugog svetskog rata je postao jedan od najvažnijih proizvođača radio i TV-prijemnika u Nemačkoj. Nakon posrnuća u šezdesetim i osamdesetim Nordmende je prodan francuskom Thomsonu, da bi na kraju samo kao ime završio u rukama nemačkog proizvođača satelitske opreme TechniSat. Budućnost Nordmendea novi vlasnik vidi u razvoju digitalnog radija. I Nordmende se posle skoro sto godina vratio u Drezden.

KOMENTARIŠI