Heroji zime: Rudari u Majdanpeku rade na -15

Heroji zime: Rudari u Majdanpeku rade na -15

Ledeni talas koji je već neko vreme okovao našu zemlju dodatne muke zadaje rudarima u Rudniku bakra Majdanpek. Hleb sa sedam kora je po minusu mnogo teže zaraditi.

Majdanpek zima

Rudar Paun Brijazović danas je sa velikom mukom na temperaturi od -15 kopao rupu kako bi omogućio nastavak rada majdanpečkog rudnika.

– Presipno mesto je bilo zatrpano i zaleđeno. Moralo je da se kopa šest metara kako bi mogla da se nastavi proizvodnja – kaže hrabri rudar.

Izuzetno niske temperature nisu ga sprečile da iskopa ovu rupu, ali se nada da će ovakvih broblema biti sve manje.

– Mnogo je hladno, vetar šiba sa svih strana, a i temperatura je u minusu. Rukavice greju ruke, ali je nezgodno sa njima raditi. Na posao dolazim slojevito obučen jer znam šta me čeka i nadam se da će ovakva zima kratko trajati i da neće biti mnogo komplikacija – kaže Brijazović.

Bitku sa minusom dobijaju i u flotaciji Rudnika bakra Majdanpek u kojoj su od novembra u zimskom režimu rada.

video: I. Popović za Blic online

– Sve ovo nas nije zateklo, ali je otežalo rad. Jer, na minus 22 stepena, koliko je izmereno u nedelju, baš i nismo računali. Proizvodnja se održava uprkos mogućnosti pucanja cevi i ugroženosti instalacija. Za sada sve funkcioniše, pale se vatre, menja se koncentracija reagenasa, provere se rade na svakih sat vremena. Samo zahvaljujući izuzetno velikom angažovanju, ionako malobrojni radnici uspevaju da, uz redovne radne obaveze, obave i sve ono što im je nametnulo ovakvo vreme – rekla je upravnica Flotacije RBM Jelena Đurić.

Protiv ovakvih vremenskih uslova se ne može, teško je za rad, a u dodatnim neophodnim poslovima nema striktne podele, svi učestvuju, maksimalno su angažovani, vodi se računa o svakoj sitnici, sve zarad sprečavanja eventualnih havarija zbog pojave leda. Naravno, zdravlje i bezbednost ljudi se ne zanemaruju.

KOMENTARIŠI