Foto: Pixabay // ilustracija

Rezerve krvi su na minimumu, a hitno su potrebni davaoci 0+ i A+ krvne grupe, kažu u Institutu za transfuziju krvi. Danas se krv može dati u Institutu od 7 do 19 časova, ali i u Kučevu, Šapcu, Velikoj Plani i Obrenovcu.

Tokom letnjih meseci rezerve krvi su uglavnom na minimumu. Teško se podmiruju dnevne potrebe, pa često za neke intervencije porodica i prijatelji treba da obezbede krv.

Zbog letovanja i godišnjih odmora manje je i dobrovoljnih davalaca.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi kaže da su hitno potrebni davaoci 0+ i A+ krvnih grupa, kao i svih negativnih krvnih grupa. Trenutno su stabilne rezerve B+ i AB+ krvnih grupa.

Zasad nema otkazivanja operacija, ali nije isključeno da će do toga doći ako se situacija ne promeni. Najpre se odlažu “hladne” ortopedske operacije, kaže Mirjana Knežević.

Krv se danas može dati u Institutu za transfuziju krvi od 7 do 19 časova, ali i u Kučevu, Šapcu, Velikoj Plani i Obrenovcu.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Interval između davanja krvi je tri meseca (12 nedelja) za muškarce i četiri meseca (16 nedelja) za žene. Davalac mora da ima više od 50 kilograma.

KOMENTARIŠI