Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, Foto: Urban City / I.P.

Deonica auto-puta od Podgorice do Mateševa u dužini od 41 kilometra biće otvorena zvanično u četvrtak, 14. jula u 8 časove za saobraćaj, dok će svečanost biti organizovana večeras od 20 časova na Dan državnosti. Cena putarine iznosiće 3,5 evra. Prvih sedam dana vožnja će biti besplatna.

Ukupna dužina prioritetne deonice autoputa je oko 41,5 km, sa zahtevnom infrastrukturom koja obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela.

Vozači će ovog leta daleko bezbednije da idu i vraćaju se sa crnogorskog primorja jer će imati na raspolaganju savremenu saobraćajnicu sa po tri trake u oba smera. Predviđena brzina biće 100 km/h.

most “Moračica” 2019. Foto: Urban City / B.P.

Ko ide ka moru uključivaće se na autoput kod Kolašina, tačnije u Mateševu i ići do Smokovca u blizini Podgorice odakle će ustaljenom trasom nastavljati ka moru u zavisnosti od destinacije.

Ono što je najbitnije da je za tu deonicu autoputa Kolašin-Podgorica projektovana brzina 100 kilometara na sat pa će se prelaziti za svega 25 minuta umesto sadašnjih sat i po.

Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

Zanimljivo da se auto-put proteže na različitim nadmorskim visinama, pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

KOMENTARIŠI