Hram Svetog Save u Božićnom specijalu Nacionalne geografije

Hram Svetog Save u Božićnom specijalu Nacionalne geografije

U septembru smo u premijernoj epizodi dokumentarnog serijala „Evropa odozgo” na kanalu Nacionalna geografija, gledali Srbiju iz perspektive iz koje je do sada nikada nije prikazana.

A u nedelju, uz mnogobrojne kadrove najlepših lokacija Evrope snimanih iz ptičje perspektive, emituje se „Božićni specijal”, gde će Srbija još jednom biti prikazana kroz ekskluzivne kadrove iz hrama Svetog Save i paljenja badnjaka.

Evropa odozgo: Božićni specijal – Srbiju će još jednom učiniti delom sveta, a naši običaji i lepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala Nacionalna geografija ponovo će obići celu planetu.

Osim prelepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, gledaoci će osim hrama Svetog Save, videti i paljenje badnjaka.

„Produkciji serijala je bilo veoma zanimljivo pre svega to što se Božić u našoj zemlji obeležava sedmog januara, kasnije u odnosu na većinu zemalja. Pretpostavljam da je to bilo dosta egzotično producentima kda su došli u našu zemlju i kada su videli paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i sam hram koji je jedan od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu kao i u svetu”, rekao je u Jutarnjem programu Nikola Dražović iz Nacionalne geografije za Srbiju.

Dodaje da je sve to bio povod ponovnog „nadletanja nad našom zemljom”, i snimanja dronom.

Dron-operater Dragan Glišović kaže da mu je bila čast što je dronom uspeo da napravi kadrove samog Hrama odozgo ali i iznutra, što je posebno iskustvo.

„Mi smo dva dana snimali priču o Hramu. Prvi dan smo snimali samo Hram, a drugog dana smo snimali paljenje badnjaka gde se okupilo dosta ljudi i bilo je vrlo interesantno sve to uhvatiti”, priča Glišović.

Kaže da su se tokom snimanja potrudili da sve segmente i detalje što bolje obuhvate i predstave. Najrizičniji deo je, prema njegovim rečima, bilo snimanje dronom oko lustera u centralnom delu Hrama, koji je težak oko sedam tona.

Radilo se sa više dronova među kojima je onaj filmski težine oko šest kilograma. „Tu nema straha već opreznosti i odgovornosti prema poslu i lokaciji na kojoj se nalazimo, ali smo na kraju sve uspeli”, ističe Glišović.

Snimljeno je mnogo materijala od čega deo nije iskorišćen.

„Nekih šest, sedam minuta će biti prikazano u Božićnom specijalu, tu je i razgovor sa protođakonom Hrama Svetog Save Mladenom Kovačevićem koji je sa svoje strane dočarao važnost Božića”, objasnio je Dražović.

Tokom Badnjeg dana, bilo je poteškoća zbog jakog vetra i kiše. „Mislili smo da će snimanje da propadne, međutim, pred samo paljenje badnjaka – sve je stalo. Stala je kiša, stao je vetar i imali smo sreće”, dodaje Glišović.

Dražević podseća da je u septembru na Nacionalnoj geografiji prikazan Golubac, i da su iz centrale i ovog puta zadovoljni materijalom iz Srbije.

Božićnom specijalu će biti predstavljene skoro sve evropske zemlje satemom obeležavanja Božića na različite načine.

Specijal će biti prikazan u više od 120 zemalja istovremeno. Emituje se 11. decembra od 21 sat na kanalu Nacionalne geografije.

KOMENTARIŠI