U Kripti Hrama Svetog Save održan Vidovdanski koncert srpske horske muzike na kome su nastupali hor “Beogradski madrigalisti” i Pevačko društvo “Mokranjac”.

Pomoćnik predsednika opštine Vračar Smiljana Stojnić rekla je da koncert predstavlja uvod u ciklus od šest koncerata pod nazivom Dani muzike na Vračaru.

“Ovo je prvi koncert kojim počinjemo manifestaciju Dani muzike na Vračaru”, rekla Tanjugu Smiljana Stojnić dodajući da se opština Vračar priključila organizovanju tradicionalnog koncerta koji su do sada organizovali Hram Svetog Save i Srpska pravoslavna crkva.

Navodeći da će publika uživati u nastupu Pevačkog društva “Mokranjac” i “Beogradskih madrigalista”, ona je istakla da je cilj opštine da se građani edukuju, ali i da se ne zaborave srpska kultura i poznati srpski kompozitori.

Ciklus se priređuje na inicijativu i pod pokroviteljstvom opštine Vračar sa ciljem promovisanja nacionalne muzičke baštine, a u organizaciji opštine Vračar i Projekta Mokranjac.

U pitanju je manifestacija u okviru koje će biti oživljeni fragmenti iz stvaralaštva srpskih kompozitora od 19 veka do danas.

U centru pažnje biće autori koji su postavili temelje srpske muzičke pismenosti i i kulture – Kornelije Stanković, Stevan Mokranjac, Isidor Bajić, Stevan Hristić, Petar Konjović, Miloje Milojević i njihovi savremenici.

KOMENTARIŠI