U toku današnjeg dana u Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo vreme, moguć je razvoj oblačnosti, kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 16 do 25, dnevna od 32 do 38.

U petak se očekuje sunčano i toplo vreme, a u toku noći doći će do pada temperature uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Temperature do nedelje mogu dostići i 42 stepena Celzijusovih. Od nedelje se očekuje pad temperature.

I u Požarevcu će u četvrtak biti pretežno sunčano i veoma toplo uz umeren i jak južni vetar. Jutarnja temperatura će biti 25, a najviša dnevna 34 stepena.

Usled očekivanih biometeoroloških prilika savetuje se izuzetan oprez svim hroničnim bolesnicima, uz smanjenje fizičkih napora i pridržavanje saveta lekara. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu neraspoloženja, glavobolje i smanjene radne sposobnosti. Preporučuje se adekvatno odevanje, boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama kao i zaštita od UV zračenja.

ŠTA ZNAČI NARANDŽASTO UPOZORENJE ZA VISOKE TEMPERATURE?

Maksimalna temperatura≥ 35°C

UTICAJ: Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesniki, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju.

KOMENTARIŠI