Foto: Ilustracija

Kineska kompanija Huawei je otvorena za mogućnost prodaje 5G čipova svom najvećem konkurentu Apple-u, što, kako ocenjuje CNBC, označava važnu prekretnicu u razmišljanju kineskog tehnološkog diva o sopstvenoj intelektualnoj svojini.

Za sada se 5G čipovi koriste isključivo u uređajima Huawei-a, ali bi se to sada moglo promeniti, sudeći prema rečima osnivača i izvršnog direktora Huawei-a Rena Džengfeja.

“Otvoreni smo u tom smislu”, rekao je Ren u intervjuu za CNBC, što znači da kompanija razmatra prodaju 5G čipova Apple-u. CNBC navodi da nije baš izvesno da li bi apple prihvatio Huawei-ov procesor poznatiji kao “kirin 980” jer već poseduje sopstveni, ali ocenjuje da bi tu američku kompaniju mogli zanimati 5G čipovi.

Apple do sada nije razvio uređaje koji su sposobni podržati 5G tehnologiju. Kompanija je dosad koristila modeme Kalkoma i Intela za Iphone. Huawei je vodeći svetski proizvođač opreme za novu 5G generaciju mobilnih mreža, ali je na Zapadu naišao na otpor zbog straha od mogućeg pristupa Pekinga vitalnoj infrastrukturi i poverljivim podacima.

KOMENTARIŠI