Foto: Urban City

U Srbiji će biti oblačno, hladnije, mestimično kiša, na visokim planinama (iznad 1000 m) kratkotrajno pojava snega.

U Timočkoj Krajini se očekuje pojava vlažnog snega, a moguća je i kiša koja će se u toku noći ka utorku lediti pri tlu.

Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, u košavskom području jak i olujni, krajem dana i uveče u slabljenju. Jutarnja temperatura od 2 do 7, najviša dnevna od 6 do 12 stepeni.

Najjači udari vetra očekuju se pre podne na jugu Banata od 100 do 140 km/h (28 do 40 m/s), a u Beogradu od 70 do 80 km/h (20 do 23 m/s).

U Požarevcu će biti oblačno, hladnije, povremeno kiša. Vetar umeren i jak, ujutro povremeno i olujni, južni i jugoistočni, krajem dana i uveče u slabljenju.

Jutarnja temperatura oko 6, najviša dnevna oko 9 stepeni.

RHMZ upalio je narandžasti meteoalarm zbog košave za Braničevski okrug.

Udari vetra ≥ 24 m/s (≥85km/h)

Štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini ( naročito na zgradama i krovovima, odžacima, šatorima, tendama, plastenicima…), problemi u transportu i saobraćaju (mogućnost prevrtanja automobila i kamiona…), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću (lomljenje grana i slabijih stabala), problemi u građevinarstvu, opasnost od ozbiljnog povređivanja – do ugroženosti života ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju ( šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja), navodi se u upozorenju za Braničevski okrug RHMZ.

Prognoza za narednih sedam dana

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 14. decembra, tokom celog perioda prolazna naoblačenja sa kišom, na visokim planinama sa snegom.

Prva dva dana u košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa olujnim udarima, od četvrtka u slabljenju, a krajem perioda u skretanju na sverozapadni. Dnevna temperatura u granicama proseka ili malo iznad proseka.

KOMENTARIŠI