6.7 C
Pozarevac,RS
17.04.2024.
INSPEKCIJA harala po pekarama! STAJALI U REDU za burek i kifle!

INSPEKCIJA harala po pekarama! STAJALI U REDU za burek i kifle!

Od kontrolisanih 138 pekara zatvoreno 60

Poreski inspektori su proteklog vikenda u redu za burek i kifle stajali u Beogradu, Nišu, Požarevcu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Somboru, Kikindi, Čačku, Zaječaru…

Uz trgovce i kafedžije, državu na porezu zakidaju i – pekari. Samo za protekla dva dana vikenda poreski inspektori “pročešljali su” 138 pekara, od kojih je katanac na vrata privremeno stavljen na čak 60 objekata. Razlog je uglavnom isti kao i za većinu prodajnih mesta koja rade sa gotovinom – neizdavanje fiskalnih računa.

– Nepravilnosti su utvrđene u 43,5 odsto kontrolisanih objekata u kojima se prodaju pekarski proizvodi – rečeno je “Novostima” u Poreskoj upravi. – Sve pekare u kojima nisu poštovani poreski propisi su zatvorene, a protiv vlasnika pokrenut prekršajni postupak.

Pored ispravnosti evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, poreski inspektori kontrolisali su i radno-pravni status angažovanih radnika, pa su na izloge pojedinih pekara “crvene trake” stavljene i zbog angažovanja radnika na crno.

U Poreskoj upravi, međutim, ne žele da daju konkretnije podatke o pekarama “uhvaćenim” u prekršaju, pravdajući se zakonskom obavezom čuvanja tajnosti podataka.

Kada je reč o dosadašnjim rezultatima, poreski inspektori su za 10 meseci ove godine kontrolisali evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa kod 6.667 poreskih obveznika širom Srbije, istovremeno proveravajući i radnopravni status angažovanih radnika. Zbog zatečenih nepravilnosti privremeno je zatvoreno ukupno 2.225 objekata.

Od januara do oktobra plan naplate poreza je premašen i to za 80 milijardi dinara, pokazuju podaci Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

– Od toga se približno polovina pripisuje rezultatima u suzbijanju sive ekonomije – rečeno je posle prve održane sednice Koordinacionog tela. – Učešće dobrovoljnog plaćanja poreza u ukupnoj naplati poreskih prihoda premašuje 85 odsto, dok je, zbog izbegavanja plaćanja poreza Poreska uprava podnela ove godine 1.340 krivičnih prijava.

Niko neće biti pošteđen

Sudeći po najavi, skoroj poseti inspektora mogu da se nadaju i vlasnici firmi iz drugih branši, a ne samo oni koji građanima prodaju piće i hranu.

– Poreska uprava nastaviće pojačane kontrole poreskih obveznika širom Srbije, kao i da proširuje obuhvat kontrola u različitim privrednim granama – ukazuju u Poreskoj upravi Srbije i ističu da će se povećanjem dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i kulture plaćanja poreza potreba za kontrolama smanjiti.

KOMENTARIŠI