Većina njih odbija da idu u Požarevac i kažu da će pre umreti nego da prevaljuju 200 kilometara, a direktorka Doma zdravlja u Žagubici ističe da je to privremeno dok se ne završi adaptacija novog prostora.

Nasta Jovanović odgovorni lekar na hemodijalizi u Domu zdravlja u Žagubici objašnjava da su uslovi u prostoriji za dijalizu izuzetno loši.

– Na zdovima je vlaga i buđ, zid je napukao, lavabo dotrajao, a trebalo bi da se obezbedi i druga prostorija za odlaganje pribora i sredstava za higijenu. O tome sam redovno obaveštavala rukovodstvo Doma zdravlja ali do sada ništa nije urađeno – tvrdi doktorka Nasta.

Vladica Đurđević iz sela Milatovac, plačući kaže da na dijalizu tri puta nedeljno dovozi oca. – On ima 81. godinu, teško se kreće sam, slabo vidi i čuje. Kako će on da putuje tri puta nedeljno u Požarevac, koji je od nas udaljen oko 1oo kilometara – ogorčene je Vladica. U sali za dijalizu zatičemo Dragutina Milosavljevića iz sela Suvi Do.

– Ovde dolazim na dijalizi već 18 godina i zašto nas šalju u Požarevac. Ima i bližih bolnica u Petrovcu na Mlavi ili Boru, ali oni su odlučili da putujemo čak u Požarevac. U Požarevac ne idem po cenu života. Neka nastave ovde da nas dijaliziraju a kada završe adaptaciju te nove prostorije neka nas onda tamo presele. Neće ta adaptacija kratko da traje jer sada počinje hladno vreme i to nije za radove – naglašava Dragutin.

– Posle dijalize dva do tri sata nisam za ništa. Ne mogu ni da sedim a kako da putujem 100 kilometara. U Požarevac ni slučajno ne idem, pa neka se umre ako treba – kategoričan je Stevan Ilić.

foto: S.M.
foto: S.M.

Direktorka Doma zdravlja u Žagubici dr Vesna Stojilović kaže da pacijenti mora da se šalju u Opštu bolnicu Požarevac, po rasporedu koji je već unapred odredili sa načelnikom dijalize, jer uslovi za dijalizu u Žagubici nisu po standardu i zakonu.

– Ako bi se tim pacijentima bilo šta desilo ili da im se pogorša zdravstveno stanje bila bih isključivo odgovorna ja a to ne želim da prihvatim. Zato im je bolje da budu u Požarevcu u stručnim rukama i u odgovarajućim uslovima. Kod nas ne mogu da ostanu jer nemaju adekvatne uslove a ministar zdravlja traži da se sve radi po standardima i po zakonu. Uz pomoć lokalne samouprave sada smo obezbedili novac i raspisali tender i za nekoliko dana treba da počnu radovi na adaptaciji tog novog prostora i treba da se završe za 25 dana. Pacijenti  imajun pofrešnu informaciju da mi gasimo odeljenju za dijalizu, što je neistina – tvrdi direktorka.

KOMENTARIŠI