Istorijski dokumenti, fotografije i muzejski predmeti iz Požarevca predstavljeni u Parizu

Istorijski dokumenti, fotografije i muzejski predmeti iz Požarevca predstavljeni u Parizu

Izložba “Srbija u Velikom ratu 1914-1918” otvorena je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da su izložbu organizovali Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Srbije, Istorijski arhiv Požarevac i Kulturni centar Srbije u Parizu, a realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Kapetan bojnog broda Goran Petrović istakao je na svečanom otvaranju izložbe, da su organizatori izložbe “čuvari istorije srpske vojske i da svojim radom daju pun doprinos da se sjajne i slavne pobede srpske vojske, izvojevane u borbama za slobodu, ne zaborave”.

“Malo je naroda bilo uvek na pravoj strani istorije, na strani dobra. Malo je malih naroda svojim žrtvovanjem upisano velikim slovima u svetsku istoriju. I svojim ratovodstvom, uvek odbrambenim. Zato ovom izložbom podsećamo na značajne ličnosti, odsudne bitke, velike gubitke i velike pobede”, kazao je Petrović.

On je naglasio da srpski vojnici ne smeju biti zaboravljeni u hodnicima istorije nakon što su “na svojim plećima izneli te presudne istorijske trenutke”.

Petrović je ocenio da “treba imati u vidu da je Kraljevina Srbija dala potpuni doprinos ratnim naporima saveznika”.

“Ne treba da čude, zbunjuju ili zvuče preterano reči stranih svedoka srpskog stradanja koji su pisali da je u Srbiji skoro svaki Srbin vojnik”, istakao je Petović.

Petrović je naglasio da se tom izložbom podsećamo, kako je kazao, zajedničke istorije tokom koje su se “francuski i srpski vojnici prepoznavali kao ‘braća po oružju’ i ‘braća po idealima’, a pre svega po ljubavi prema slobodi”.

Navodi se da je na izložbi predstavljeno 280 istorijskih dokumenata i fotografija i 60 muzejskih predmeta, koji prikazuju istinitu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svetskom ratu, s posebnim osvrtom na diplomatsko angažovanje i kontakte Srbije sa savezničkim silama – Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici organizatora izložbe načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Marija Nestorović, načelnik štaba Kopnene vojske oružanih snaga Francuske general Bernar Barera, kao i brojne zvanice iz vojnog i diplomatskog kora.

Izložba je organizovana povodom obeležavanja sto godina od Versajske mirovne konferencije u Kulturnom centru Srbije u Parizu i otvorena je do 19. oktobra ove godine.

KOMENTARIŠI