Iz TE „Kostolac B“: Remonti kreću od 1. maja

Iz TE „Kostolac B“: Remonti kreću od 1. maja

Naš zajednički cilj je stabilna proizvodnja električne energije

Najznačajnije aktivnosti u prvom kvartalu godine odnose se na blagovremeno pripremanje remonta i ukoliko sve bude išlo po predviđenoj dinamici, početkom maja počeće remontna sezona za blokove B1 i B2, istakao je Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“:

− Koraci koji prethode remontnim radovima podrazumevaju pripremu, objavljivanje i ugovaranje javnih nabavki za remonte blokova – kaže Ilić.

Kada se posmatra period početka remontne sezone u TE „Kostolac B“, uočava se da remonti postrojenja u ovoj godini počinju dosta rano.

− Predviđeno je da 1. maja u remont prvo uđe blok B1. Dve nedelje kasnije, 15. maja, po aktuelnom planu, u remont ulazi i blok B2. Remonti blokova u ovoj godini su standardnog karaktera, tako da obuhvataju aktivnosti koje uključuju zamenu opreme ili popravku opreme i delova koji su oštećeni tokom eksploatacije između dva remonta ili kojima je radni vek istekao − rekao je Ilić.

Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“, Foto: Urban City / B.P.

On dodaje da su u standardne aktivnosti za remonte oba bloka planirani: pregled ležajeva turbogeneratora i ventilskih komora, remont pumpi visokog pritiska, revizija i zamena oštećene armature visokog, srednjeg i niskog pritiska, remont pomoćnih objekata i postrojenja za hemijsku pripremu vode.

− Uradićemo i remont mlinova, kanala aerosmeše, gorionika, rotacionog zagrejača vazduha, gasovazdušnog trakta, ventilatora, odšljakivanja, cevnog sistema kotla, elektrofiltera, sistema za transport pepela i šljake i postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Treba spomenuti i remont niskonaponskog razvoda, i visokonaponskih i niskonaponskih elektromotora i ispitivanje generatora. Tu je i standardni remont merno-regulacione opreme i opreme za upravljanje − rekao je Ilić.

Osim standardnih, ove godine su planirani i obimniji remontni zahvati na oba bloka TE „Kostolac B“.

− Od većih aktivnosti koje ne možemo svrstati u standardne poslove jesu zamena oko 3.000 kondenzatorskih cevi na bloku B1. Tu je i zamena rotora generatora na bloku B2. Očekujemo isporuku novog rotora generatora do početka remonta. Veći remontni zahvat je i sanacija cevi za merenje pritiska u regulacionom stepenu turbine bloka B2, koje podrazumeva otvaranje spoljnjeg kućišta turbine visokog pritiska i sanaciju oštećene opreme. Za poslednje dve aktivnosti potreban je produžetak planskog zastoja za remont bloka B2 od oko dve nedelje − istakao je Ilić.

Foto: Energija Kostolac

Kada je reč o nabavkama, čija dinamika pripreme i realizacije imaju ključnu važnost za dobro izvršenje ovogodišnjih remonata, Ilić objašnjava da je za valjanu pripremu i realizaciju javnih nabavki potrebna izuzetno dobra organizacija i sinhronizacija svih zaposlenih iz sektora održavanja, komercijale i finansija.

− Veliku podršku imamo iz Uprave EPS-a koja je tu da obezbedi sve preduslove da se ove aktivnosti završe u što kraćem roku i reše sva „uska grla“.

Očekujem da svi zajedno od prvog izvršioca u pogonu, preko inženjera do najvišeg rukovodstva činimo jedan dobar i uigran tim koji će pripremu i realizaciju tekućeg i remontnog održavanja da obavi na najvišem nivou. Naš zajednički cilj je stabilna proizvodnja električne energije – kaže Ilić

On dodaje da su blokovi ušli u period pred remonte kada je pojedina oprema zbog dužeg vremena u eksploataciji delimično istrošena i sada je važno i presudno veliko iskustvo u rukovanju postrojenja kako bi ostvarili stabilnost proizvodnje.

− Što se tiče radne sposobnosti i zdravstvenog stanja radnika zbog pandemije virusa, situacija je zadovoljavajuća i uspešno ćemo odgovoriti na sve izazove koji nas očekuju u narednom periodu u održavanju i remontima – rekao je Ilić.

Dovoljno uglja

Za stabilnu proizvodnju važne su i količine uglja na deponijama i sada je situacija značajno bolja nego pre Nove godine. Na deponiji trenutno ima dovoljno uglja – potvrđuje Ilić.

KOMENTARIŠI