Izabrani kandidati za Visoki savet sudstva i tužilaštva

Izabrani kandidati za Visoki savet sudstva i tužilaštva

Foto: Urban City // B.P.

U Narodnoj skupštini Srbije, na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, izabrano je šest kandidata iz reda istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i sedam za Visoki savet tužilaštva. S obzirom na to da je potrebno da Odbor predloži Skupštini po osam kandidata za VSS i VST, Odbor će se sastati ponovo za sedam dana kako bi odlučio o još dva, odnosno jednom kandidatu.

Sednicu je vodio predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vladimir Đukanović. Kandidati koji su dobili 12 ili više glasova, odnosno koji su izglasani dvotrećinskom većinom, za VSS su Jelena Vučković, Nikola Bodiroga, Marina Grbić, Rastko Brajković, Aleksandar Popović i Srđan Stefanović.

Kao kandidati za Visoki savet tužilaštva prošli su Miroslav Đorđević, Predrag Ćetković, Vesna Luković, Vladimir Simić, Nenad Tešić, Jelena Glušica i Bojan Petrović.

Na prethodnoj sednici koja je trajala više od deset sati predstavila su se 22 kandidata za ova dva tela, odnosno 11 za Visoki savet sudstva, četiri za Visoki savet tužilaštva i sedam kandidata koji su se prijavili za oba saveta.

Odbor treba da predloži Narodnoj skupštini po osam kandidata za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva od kojih će Narodna skupština dvotrećinskom većinom birati po četiri istaknuta pravnika za ova dva pravosudna organa.

Novim pravosudnim zakonima je propisano da će VSS činiti četiri istaknuta pravnika, šest izbornih članova iz reda sudija, kao i predsednik Kasacionog suda, a članovi će između sebe birati predsedavajućeg.

S druge strane, članovi VST će, pored ministra pravde, biti vrhovni javni tužilac, pet tužilaca koje biraju javna tužilaštva i četiri istaknuta pravnika, a vrhovni tužilac će biti i predsednik VST.

KOMENTARIŠI