kako izabrati klimu
Foto: Freepic

Leto je već u punom jeku, a sa temperaturama od 35°C pa čak i 40°C, suočavamo se sa izazovima kako da to ne utiče na normalan životni ritam. U takvim vrelim danima, jedino pravo rešenje je klima uređaj.

Šta su klima uređaji?

Klima uređaji su električni aparati koji služe za regulaciju temperature, vlage i protoka vazduha u unutrašnjim prostorijama.

Uobičajeno se koriste za hlađenje prostorija tokom vrelih letnjih meseci, ali takođe mogu služiti i kao grejne jedinice za zagrevanje prostora tokom hladnijih perioda.

Klima uređaji su efikasno rešenje kojim se omogućavaja postizanje optimalne temperature u vašem domu, pružajući vam potreban komfor.

Prilikom hlađenja, klima uređaji koriste freon kako bi apsorbovali toplotu iz unutrašnjosti prostorije i oslobodili je napolje. Kada se koriste za grejanje, ovaj proces se obrće.

Iako mnogi i dalje povezuju klime samo sa hlađenjem, grejanje postaje sve popularnija opcija, naročito zbog njene energetske efikasnosti u poređenju sa drugim električnim grejnim uređajima.

U nastavku ćemo istražiti različite vrste klima uređaja, njihove karakteristike, i pružiti odgovore na neka od najvažnijih pitanja koja se tiču kupovine klime.

Vrste klima uređaja

Postoje različite vrste klima uređaja koje možete susresti na tržištu. Važno je da znate da ih klasifikujete u određenu grupu, kako bi tačno utvrdili koji tip klima uređaja najviše odgovara vašim potrebama.

Standardne vs. inverter klime je prvo pitanje pri izboru

Inverter klime su značajno ekonomičnije, što je njihova osnovna, ali ne i jedina prednost. Nasuprot tome, standardne klime imaju osnovnu prednost u tome što su znatno jeftinije.

Standardne klime uvek rade punom snagom. Kada postignu željenu temperaturu, isključe se i ponovo se uključe kada senzor to zahteva, sve vreme radeći punom snagom. S druge strane, inverter klime su inteligentnije; mogu prepoznati kada je temperatura blizu ciljane vrednosti i tada smanjiti intenzitet rada kako bi održale stabilnu temperaturu. Ovo ne znači samo manje troškove, već i ravnomerniju atmosferu. Inverter modeli imaju manje fluktuacije u temperaturi u odnosu na standardne, što rezultira prijatnijom i ugodnijom atmosferom.

Inverter klima uređaji su takođe tiše u radu, a jedna veoma važna prednost je njihova sposobnost da rade pri nižim spoljnim temperaturama u poređenju sa standardnim klimama. Za njih se primenjuju napredne SEER i SCOP klasifikacije. Takođe, inverter klime brže postižu željenu temperaturu i imaju duži vek trajanja. Ako želite saznati više o inverter klimama, preporučujemo da pročitate naš tekst o Inverter klimama za grejanje, koji sadrži mnogo korisnih informacija i preporuka.

Oba tipa klime su split sistemi, prepoznatljivi po tome što imaju unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Obe vrste cirkulišu unutrašnji vazduh i dodaju ili oduzimaju toplotu prema potrebi.

Zaključno, standardne klime su sasvim solidan izbor i ne treba ih potcenjivati. Međutim, inverter klime predstavljaju viši nivo u pogledu performansi i ekonomičnosti. Na izbor između standardnih ili inverter klima će ponajviše uticati budžet kojim raspolažete.

Pokretne ili prenosive klime imaju posebne odlike

Pokretne klime, poznate i kao prenosive klime, opremljene su točkićima, što omogućava njihovo lako premeštanje iz jedne prostorije u drugu.

Pokretne klime nisu split sistemi, već su sve komponente smeštene u jednom uređaju. Imaju crevo za izbacivanje toplog vazduha koje treba sprovesti van prostorije. Opcija je provući crevo kroz prozor, mada se preporučuje bolja alternativa, kao što je dimnjak.

Pokretne klime nisu poznate po visokoj energetskoj efikasnosti, a ni po tihom radu. Ovaj tip uređaja se često koristi u specifičnim situacijama kada nije moguće izvršiti ugradnju klasičnog split sistema.

Prozorske klime mogu biti pravo rešenje za određene potrebe

Prozorske klime su slične pokretnim klimama jer se sve komponente nalaze u jednoj kutiji. Međutim, razlika je u tome što prozorske klime ubacuju svež vazduh spolja direktno u prostoriju.

Prozorske klime nisu pokretne, ali se lako mogu premestiti u odnosu na split sisteme. One se ugrađuju u prozor i dolaze već napunjene gasom. U principu, ukoliko ste vešti u kućnim poslovima, možete ih sami instalirati, što nije slučaj sa split sistemima gde se samostalna instalacija apsolutno ne preporučuje. Bučne su u radu.

Svaka od ovih vrsta klime ima svoje prednosti i mane, pa je važno da pažljivo razmotrite svoje potrebe i uslove pre nego što izaberete odgovarajući uređaj za vaš dom.

Kako ispravno izabrati klima uređaj?

Dajemo vam najvažnije smernice koje bi trebalo slediti prilikom izbora klima uređaja.

Odredite veličinu prostora

Prvi korak u procesu odabira klime je merenje prostora u kojem planirate instalirati uređaj. Veličina prostorije igra ključnu ulogu pri odabiru kapaciteta klime. Ako izaberete klimu koja je prevelika ili premalena za vaš prostor, nećete dobiti optimalno hlađenje. Razmatranjem površine prostorije, visine plafona, broja prozora i nivoa izolacije, možete se posavetovati s tabelama ili stručnjakom kako biste odredili pravi kapacitet klime.

Na primer, klima uređaj kapaciteta 9 000 BTU (“devetka”) preporučuje se za prostorije od 20 do 35 m². Za veće prostorije, kao što su prostorije od 30 do 50 m², preporučuje se klima uređaj kapaciteta 12 000 BTU (“dvanaestica”). Za prostorije od 40 do 60 m², preporučuje se klima uređaj kapaciteta 18 000 BTU (“osamnaestica”). Za najveće prostorije, od 70 do 100 m², preporučuje se klima uređaj kapaciteta 24 000 BTU (“dvadesetčetvorka”).

Budući da svaki dom ima nekoliko prostorija, s jednim klima uređajem nećete moći postići istu temperaturu u svim sobama. Zato se preporučuje ugradnja dve manje klime, na primer, dve klime kapaciteta 18 000 BTU, kako biste obezbedili ugodan ambijent u svim delovima doma.

Izaberite tip klime

Na tržištu postoji raznolik izbor klima uređaja, a među najčešćim tipovima su prozorske klime i split sistemi. Prozorske klime se postavljaju na prozor ili zid, dok split sistemi imaju unutrašnju jedinicu koja se montira na zid, dok je spoljašnja smeštena izvan prostora. Kada birate klimu, vredno je razmotriti kako će se uklopiti u prostor i olakšati instalaciju, kako bi odabrali onaj tip koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Energetska efikasnost klima uređaja je važan faktor

Pored osnovnih funkcija, važno je obratiti pažnju na energetsku efikasnost klima uređaja. Klima uređaji sa visokom energetskom efikasnošću mogu znatno smanjiti troškove električne energije tokom dugoročne upotrebe. Preporučuje se potražiti klima uređaje sa energetskim oznakama, poput Energetske nalepnice koja prikazuje energetsku klasu i procenat uštede energije.

Novi sistem energetskih oznaka donosi jasniju sliku o uštedi energije na računu za struju, a najefikasniji uređaji nose oznake D (nekadašnja A+++), E (nekadašnja A++) i F (nekadašnja A+).

Energetska klasa se dodeljuje na osnovu koeficijenata COP i EER. COP koeficijent predstavlja odnos utrošene električne energije i emitovane toplotne energije, dok EER koeficijent predstavlja odnos utrošene električne energije i emitovane energije za hlađenje.

Klima uređaji su izuzetno efikasni, štedljivi i isplativi ne samo za hlađenje već i za grejanje tokom hladnih zimskih meseci. U tom smislu, inverter klime su odličan izbor.

Pored električne energije, klime koriste i freon, energiju sabijenog gasa. Količina emitovane energije zavisi od energetske klase klime. Na primer, model “dvanaestice” može emitovati 3 do 5 kW toplote sa samo 1,2 kW utrošene električne energije. To znači da se klima uređaj može brzo i efikasno koristiti za grejanje, u suprotnosti sa noćnim akumulacijama peći ili drugim metodama zagrevanja.

Dodatne funkcije mogu ispuniti vaša očekivanja

Danas mnoge klime nude dodatne funkcije koje mogu poboljšati vaše iskustvo korišćenja. To mogu biti različite opcije kao što su Wi-Fi upravljanje, tajmeri za programiranje rada klime, automatsko podešavanje temperature, filteri za čišćenje vazduha, jonizatori vazduha i drugo. Važno je razmotriti funkcije koje su vam bitne i prilagoditi svoj izbor klime prema tim preferencijama.

Instalacija i održavanje klima uređaja

Pre nego što donesete odluku o kupovini klime, važno je obratiti pažnju na instalaciju i održavanje. Da li je potrebno angažovati profesionalce za instalaciju? Koje mere održavanja su neophodne? 

Pravilno održavanje klima uređaja je od ključnog značaja kako bi se osigurala njihova efikasnost i dugotrajnost. To obično uključuje redovno čišćenje filtera i kondenzatora, proveru i otklanjanje curenja rashladnog sredstva, kao i periodično servisiranje od strane stručnjaka.

Savetujemo da detaljno proverite ove faktore kako biste bili pripremljeni za održavanje i korišćenje klime u narednom periodu.

Cena i garancija su nezaobilazan faktor

Na kraju, važno je da uzmemo u obzir budžet koji smo spremni izdvojiti za klimu. Na tržištu postoje različiti klima uređaji sa različitim cenama, te je bitno pronaći balans između kvaliteta i cene. Takođe, preporučuje se da izaberete klimu sa dužom garancijom kako biste bili zaštićeni od mogućih kvarova ili problema sa uređajem.

Savetujemo i da pročitate naše preporuke o korišćenju klima uređaja.

Zaključak

Razmatranje kupovine klime zahteva pažljivo sagledavanje i ulaganje vremena kako biste odabrali pravi model koji odgovara vašim potrebama. Pa da ukratko ponovimo, šta je bitno uzeti u razmatranje prilikom kupovine klime.

Procenite potrebe: Razmislite o veličini prostorije koju želite da klimatizujete, koliko često ćete je koristiti i kakvi su uslovi okoline.

Odaberite vrstu klime: Odlučite se između standardnih, inverter, pokretnih ili prozorskih klima u skladu sa vašim preferencijama i mogućnostima.

Proračunajte kapacitet: Odredite koliku snagu klime vam je potrebno kako biste adekvatno hladili ili grejali prostoriju.

Proverite energetsku efikasnost: Pregledajte etiketu sa energetskim oznakama kako biste izabrali klimu koja je energetski efikasna i štedi električnu energiju.

Razmislite o dodatnim funkcijama: Proverite da li klima ima dodatne funkcije kao što su Wi-Fi daljinsko upravljanje ,tajmer, jonizator vazduha ili automatsko podešavanje temperature.

Uporedite cene i brendove: Uporedite različite modele, cene i brendove kako biste pronašli najbolju opciju koja odgovara vašem budžetu i kvalitetu.

Prateći ove korake, lakše ćete odabrati klimu koja najbolje odgovara vašim potrebama i obezbediti prijatan ambijent u vašem domu tokom svih godišnjih doba.

Najbolje mesto za online kupovinu klima je Gsm & Pc Shop, jer možete pronaći klime poznatih brendova po veoma povoljnim cenama. Ponuda je raznovrsna, te ćete lako pronaći najbolju klimu koja odgovara svim vašim potrebama.

KOMENTARIŠI