IZGLEDA SJAJNO: Požarevačko gradsko zdanje u novom ruhu

IZGLEDA SJAJNO: Požarevačko gradsko zdanje u novom ruhu

Ukupna vrednost je oko 70.000.000 dinara, učešće grada 50% i Ministarstva privrede Republike Srbije 50%

Projekat rekonstrukcije je krenuo pre 3 godine od rekonstrukcije krova, promenom elektroinstalacije, te je došla na red i fasada na Načelstvu prednjeg i zadnjeg broda.

Ukupna vrednost je oko 70.000.000 dinara, učešće grada 50% i Ministarstva privrede Republike Srbije 50%.

Požarevačko gradsko zdanje u novom ruhu

Po rečima gradonačelnika Grada Požarevca Baneta Spasovića, nakon uređenja i rekonstrukcije eksterijera, očekuju se radovi i na uređenju unutrašnjosti Načelstva.

Požarevačko gradsko zdanje u novom ruhu

Gradonačelnik je istakao da je zgrada zabršena 1889. godine, i da je ona jedna od najlepših zgrada u Srbiji u to vreme je bila druga po veličini u zemlji. Razlozi zašto su se odužili radovi na rekonstrukciji leže u tome što je rađena analiza materijala sa kojim je rađena fasada, zato što se u prošlosti dešavalo da malter otpadne sa fasade nakon nekoliko meseci i iz tog razloga su rađene analize u saradnji sa određenim institutima. Narednih dana očekuje se raspisivanje javne nabavke za drugu fazu fasade.

Bane Spasović, Foto: Urban City / Arhiva

Spasović je najavio da će grad obezbediti sredstva za radove u dvorišnom delu zgrade. Očekuje se da sledeće godine bude završen objekat, a korak dalje je ambijentalna rasveta koja će osvetleti zgradu Načelstva.

Fontana ispred ulaza u zgradu Gradske uprave / Projekat

Pored Načelstva očekuje se sledeće godine i rekonstrukcija Gradskog  parka. Radovi će biti ozbiljni sa popločavanjem, ozelenjavanjem, fontanama i novim mobilijarima. Sve ovo je u cilju, sa starim i novim manifestacijama, proširenje kompletne turističke ponude grada da grad ne bude samo prolazna stanica već da se turisti zadrže tu duže.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI